A június 24-én újraválasztott török elnök, Recep Tayyip Erdogan hétfőn letette az államfői esküt a török parlamentben. Ezzel Törökországban hivatalosan is végrehajtó elnöki rendszer lépett életbe az eddigi parlamentáris berendezkedés helyett.

A lépéssel egyebek mellett megszűnt a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki intézmény, és az államfőre szállt át a kormányfő minden jogköre.

Erdogan letette az államfői esküt, Törökországban elnöki rendszer lépett életbe

A török elnöki hivatal sajtóirodája által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke köszönőbeszédet mond támogatóinak az isztambuli elnöki hivatalnál 2018. június 24-én, a törökországi előrehozott elnök- és parlamenti választások estéjén. A hivatalban lévő államfő a voksok 52,4 százalékát megszerezve győzött az elnökválasztáson, pártja is az első helyen végzett. (MTI/EPA/Török elnöki hivatal sajtóirodája)

Törökországban az elnöki rendszer bevezetése nem új elképzelés, Erdogan az elgondolást már 1994 és 1998 között, isztambuli főpolgármestersége idején felvetette. Miután 2003-tól több mint egy évtizeden át miniszterelnök volt, a nép 2014. augusztus 16-án, a köztársaság történetében először közvetlenül államfővé választotta. Erdogan ezt követően egyre többször sürgette az elnöki rendszer bevezetését az ország stabilitására hivatkozva.

Az alkotmánymódosításról végül tavaly áprilisban 51,4 százalékos többséggel népszavazáson döntöttek a törökök. A változtatás életbe lépését a soron következő államfő- és parlamenti választáshoz kötötték, amelyet idén június 24-én tartottak meg és amelyet Erdogan csaknem 52,6 százalékkal megnyert.

(MTI)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dodóka
Ezt szeretné utánozni a more is Magyarországon !
Csizmás Kond
Már csak át kell nevezni az elnököt szultánra...
Zeta
Ez csak ösztönözni fogja!
Az Eu t ő képviselte.
Szerbia eu tagságát is érdemes megfontolni, a szerb elnök is mintát ment venni az elnöki rendszer pompájából, seggnyalásából?
papa.49
Ment tapasztalat cserére, csókolózás is meg volt mint régen a cocilizmusban !!!
egyvandor
A keresztényvédő ott ült az első sorban (fia a másodikban). Hősiesen ellenállt (ült) a muszlimok szorításában.
egyvandor
@Zeta: Az elnöki rendszer önmagában nem lenne probléma. Bár ahol a demokratikus mechanizmusok működése mellet is van ott egy folyamat során alakult ki, nem pedig visszamenőleges központosítás illiberális egyeduralmi irányítás miatt hozták létre.
human
Ha már ott volt, akkor Orbán az arabok közt (meg rendszeresen kijárkál), akkor miért nem kérdezte meg hogy miért akarják betelepíteni Európát és főleg Magyarországot?
Nem értem miért nem ettől hangos az Origo, a Magyar Idők, a Prosti Srácok?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.