Heroikus küzdelem után, nemzetközi összefogással, több ezer önkéntessel mentették meg a csapatot. A legutoljára kihozott gyerekek állapotáról egyelőre nincs hír, a Reuters szemtanúja annyit látott, hogy hordágyon szállították őket. A helyszíni tudósítók jelentései szerint körülbelül fél óránként szállították el mentővel a gyerekeket.

Kimentették a thai focicsapat utolsó két tagját is a mentőalakulatok. Ezt a thai haditengerészet jelentette be Facebook-oldalán. Az ifjúsági focicsapat és 25 éves edzőjük összesen 18 napot töltöttek a mélyben, mivel a sok esőzés miatt nem tudtak kijutni a barlangból. Három turnusban, három nap alatt hozták ki őket.

A thai miniszterelnök azt mondta, hogy

a gyerekeknek szorongás elleni gyógyszereket adtak, hogy megnyugodjanak és ne essenek pánikba.

Ez azért lényeges, mert korábban többen is azt feltételezték, hogy a fiúkat elaltatták és a búvárok az eszméletlen gyerekeket hozták a felszínre.

Az akció vasárnap kezdődött, amikor mentőbúvárok indultak le a gyerekekért, hogy egyenként felhozzák őket a veszélyes barlangrendszerből.

Az első és a második nap is négy-négy gyereket hoztak fel a mélyből, majd szerdán négy társukon kívül az edzőt is felhozták.

Megfigyelésre kórházba szállítják őket is. A kórházban napszemüveget és védőruhát kell hordaniuk.

A korábban kimentett gyerekek már a Chiang Rai Prachanukroh kórházban vannak, de egyelőre még csak üvegen keresztül láthatták szüleiket.

Fokozatosan szoktatják őket a külvilághoz

Először energiagélekkel táplálták őket, és fokozatosan adnak nekik hagyományos ételeket. Kezdetben csak könnyen emészthető ételeket kapnak például hígított zabkását, de gyorsan erősödnek, így az orvosok csokit és kenyeret is megengedtek nekik.

A már korábban kimentett nyolc gyerek jó fizikai és szellemi állapotban van, mondta egy sajtótájékoztatón Jesada Chokedamrongsuk, a thaiföldi egészségügyi minisztérium illetékese. A BBC azt írja:

a gyerekeknek még így is legalább egy hétig kórházban kell maradniuk megfigyelésen.

Két gyereket enyhébb tüdőgyulladással kezelnek, néhánynál kihűlés jeleit észlelték, egy gyermeknél pedig alacsony szívfrekvenciát mértek, amikor kórházba szállították, de értékei azóta normalizálódtak. Adtak nekik veszettség elleni oltást is, de azt mondták, nem találkoztak semmilyen állattal a barlangban.

Elsősorban denevérek által terjesztett betegségektől tartanak az orvosok.

A Sky News szerint egyikük gyereknek sincs láza, és a kedvük is jó.

Az ifjúsági focicsapat tagjai edzőjükkel június 23-án tűntek el a Bangkoktól ezer kilométerre északra fekvő barlangrendszerben.

Csodával határos módon élve találták meg őket, kimentésük vasárnap kezdődött meg.

Hétfőn este heves esőzések voltak a térségben, de a mentőcsapatok szerint ezek nem érintették az előkészületeket.

Időközben két producer is megérkezett a barlanghoz, akik állítólag máris a focicsapat történetének megfilmesítésen kezdtek el dolgozni

- írja az Origo.

Forrás: Zoom, Index, 24.hu, Sky News, BBC, MTI, Origo

Fotó: MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet 

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
"Ez férfi munka volt" mondaná a költő! Íme, ennyit jelent a nemzetközi összefogás, a tudás és az önfeláldozó segítség nyújtás!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Látszik, hogy a csapat nem egy elveszett enberekből állt! Azért köszönet az edzőnek is, hogy ilyen bátor és kitartó gyernekeket nevelt!!
menekült
@Horizont: Hallod, az egész világ izgult értük, én is annyira megkönnyebbültem ma mikor mindegyiküket kihozták.
menekült
@Jozefina: Az edző lehet, hogy bátor és kitartó gyerekeket nevelt, de ő egy fociedző, a gyerekek meg focisták. Szerintem óriási felelőtlenség volt ezeket a 11-16 éves gyerekeket ebbe a veszélyes barlangba,kilométerekre, mindenféle barlangász előképzettség nélkül bevinni, segítő nélkül. Minden barlangban rengeteg veszély lehet. Óriási szerencse, hogy nem történt nagyobb baj. Azaz, dehogynem, egy ember meghalt miattuk, ez is az edző lelkét terhelheti.
szep napot
Nagyon jo hir :). Remelem az edzot nem itelik el gondatlansag miatt. A media most tenyleg segithetne.
Desischado
Ennyit ér az összefogás, a bátorság és az emberség! Istenkém, végre nyugodtan alhatok. Csodálatos volt olvasni, hogy végre mindenki kint van, és jól vannak! A Mentő csapatoknak minden elismerésem, és hálás köszönetem! A búvár nyugodjék békében, de szerintem odafent most ő is biztosan mosolyog valamelyik bárányfelhőn üldögélve. De jó, hogy ilyen is van!
papa.49
@Manhattan: Az még fog változni, mikor a srácok hazatérnek a családjaikhoz, csak lesz egy tökös szülő akinek a fejében megfordul, hogy ki is az esetben a hibás !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.