A kabinet támogatta az azonos neműek házasságát lehetővé tevő törvénymódosítást kedden.

Nem támogatja a cseh kormány, hogy alkotmányban rögzítsék: a család kizárólag egy férfi és egy nő legalizált kapcsolata. Andrej Babis miniszterelnök bejelentése szerint keddi ülésén a kabinet az azonos neműek házasságának lehetővé tételéről szóló törvénymódosítást támogatta.

A férfi és nő kapcsolatának kizárólagosságával kapcsolatban Babis azt mondta: "az ilyen irányú módosítást a kormánykoalíció képviselői a parlamentben nem fogják támogatni".

A cseh kormány nem támogatja, hogy alkotmányba írják, a család csak férfi és nő közt jöhet létre

Fotó: pixabay.com CCO

A cseh kormány és a parlamenti alsóház az elmúlt hetekben két javaslatot kapott a szabályozás módosítására. A 200 tagú alsóház 46 képviselője azt javasolta, hogy tegyék törvényesen lehetővé az azonos neműek házasságkötését. Válaszul erre a lépésre egy másik, 37 tagú képviselői csoport azt kezdeményezte, foglalják az alkotmányba, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő legalizált kapcsolata.

A cseh kormány kedden az azonos neműek házasságának lehetővé tételéről szóló törvénymódosítást támogatta – mondta Andrej Babis. A döntés nem meglepetés, mert már a korábbi cseh kormány is ezt az álláspontot képviselte.

A végső szót a parlamenti alsóház képviselői mondják ki.

A javaslatot az ANO, a TOP 09, a STAN, a Kalóz Párt, a kommunisták és a szociáldemokraták képviselői közösen terjesztették elő. "A jogrend javasolt módosításának alapelve, hogy az azonos nemű párok és gyermekeik családi élete ugyanolyan szintű védelmet élvezzen, mint a házastársaké és gyermekeiké, s egyforma legyen társadalmi státusuk is" – olvasható az indoklásban.

Amennyiben a parlament a családtörvény módosítását jóváhagyja, megszűnik a bejegyzett partnerség 2006-ban bevezetett intézménye. A bejegyzett partnereknek joguk van egymás egészségi állapotának megismerésére, a közös tulajdonra, az öröklésre, de gyermeket nem fogadhatnak örökbe. Az elmúlt több mint egy évtized alatt a jogok ugyan bővültek, de a bejegyzett partnerség ma sem egyenrangú a házassággal. Ez a helyzet változhat meg a törvénymódosítás elfogadásával.

A cseh lakosságot megosztja az azonos neműek házasságkötésének lehetősége: egy felmérés szerint a lakosság fele támogatja az azonos neműek házasságkötésének lehetővé tételét, míg 45 százalék ellenzi. Hasonló vita már az előző választási időszakban is lezajlott, de a tavaly őszi választások miatt a parlament nem hozott semmiféle döntést.

(MTI)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
Csak azt nem értem, ha meghalnak balesetben a szülők, a gyerekeket a nagymama neveli tovább, akkor az a közösség mi a jóisten lesz, ha nem család?!?!?!
Olyan nehéz megérteni, hogy az egész OV rendszer őrült???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
..."A cseh kormány nem támogatja, hogy alkotmányba írják, a család csak férfi és nő közt jöhet létre"...

Csehország elesett...
Shikari
@wagabund: Európának elesett de bízhatunk az ott élőkben. Nem ők a hülyék hanem a vezetőik.
wagabund
@Shikari: ha egy folyamat beindul, méghozzá törvényesen, akkor baszhattya a nép normális része...
...méghozzá azért, mert választott vezetők vannak...

ki milyen virágot szakít, olyant szagolgat...a Csehenek a büdöske jutott...benézték.
durbincs
Jó nézünk ki ? punci -a puncival , farok -farokkal ?
Jozefina
Egyetlen normális döntése lenne a Babits kormánynak!!! Eddig!!!
Csizmás Kond
@Sámannus: Na látod, a te jellemedről nem kell regényt írni, mert te csak egy lökött, korcs, buzi vagy.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.