Vezető demokrata párti politikusok bírálják Donald Trump amerikai elnök hétfőn bemutatott új főbírójelöltjét, Brett Kavanaugh-t.

Brett Kavanaugh kedden a kongresszusban már a szenátus tagjaival találkozott, hogy várható meghallgatása előtt minél több szenátor támogatását biztosítsa.

Republikánus politikusok általában kifejezetten elégedetten fogadták a washingtoni bíró jelölését, még a Donald Trump eddigi valamennyi döntését élesen bíráló John McCain arizonai szenátor is jó döntésnek tartotta és támogatásáról biztosította Kavanaugh jelöltségét.

Vezető demokrata pártiak azonban kemény harcot és Kavanaugh elutasítását ígérik. Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakcióvezetője kedden az MSNBC televízióban leszögezte: ellenzi a jelölt megszavazását, és ehhez a rendelkezésre álló valamennyi eszközét igénybe veszi. A New York-i szenátor elsősorban amiatt aggódott, hogy Kavanaugh kinevezésével a legfelsőbb bíróság visszavonhatja az abortusztörvényt, noha Brett Kavanaugh soha nem nyilatkozott meg az abortusztörvény ellen. Schumer másik fő aggodalma az előző amerikai elnökről, Barack Obamáról elnevezett, Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény jövője. Schumer úgy vélte, hogy a meghallgatás során sikerülhet a szenátusban többséget szereznie a jelölt elutasításához.

A törvényhozás felsőházában – a szenátusban – a republikánusoknak csupán 51:49 arányú többségük van, és két republikánus szenátor, az alaszkai Lisa Murkowski és a Maine államot képviselő Susan Collins szintén már kedden jelezte fenntartásait.

Nancy Pelosi, a demokrata párti képviselők csoportjának vezetője kedden közleményben utasította el Brett Kavanaugh jelöltségét. A kaliforniai politikusnő szintén az abortusztörvény esetleges visszavonása miatt aggódott, szerinte Kavanaugh eddigi pályája azt bizonyította, hogy ellenzi a nőknek azt az alapvető jogát, hogy maguk döntsenek a gyermekvállalásról. Pelosi azzal vádolta meg az amerikai elnököt, hogy a jelöléssel "radikálisan visszájára fordítja az amerikai igazságszolgáltatás és a demokrácia rendszerét".

Elizabeth Warren massachusettsi szenátor, szintén az MSNBC televízióban arról nyilatkozott, hogy "Kavanaugh értékrendje nem tükrözi az amerikai értékrendet".

Még a hollywoodi elit is fontosnak érezte, hogy hallassa hangját az ügyben. Joss Whedon filmrendező szerint "ez a jelölés bebetonozza Amerika első diktatúráját", Ron Perlman színész szerint Kavanaugh bíró "visszavinné Amerikát a középkorba", Julianne Moore színésznő pedig Twitter-bejegyzésében azt hangsúlyozta, hogy "egyértelmű üzenetet kell küldeni a szenátusnak: ez az ország nem engedheti meg, hogy olyan bírája legyen a legfelsőbb bíróságon, aki nagy valószínűséggel támogatja a fegyverlobbi szélsőségességeit".

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.