Meglehetősen kemény kritikával illette Németországot ma a NATO-csúcs reggelije közben Donald Trump.

Trump keményen nekiment Németországnak – videó

Donald Trump amerikai elnök a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral munkareggeli keretében tartott találkozóján a brüsszeli amerikai nagykövetségen a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének kezdete előtt, 2018. július 11-én. (Fotó: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais)

A német kormányt bírálta az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték tervezett kiépítése miatt Donald Trump amerikai elnök a szerdán kezdődő brüsszeli NATO-csúcstalálkozó előtt, mondván, hogy Németország a "foglya" Oroszországnak.

Rövid sajtónyilatkozatában Trump a földgázvezetékkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy

Németországot "teljes mértékben Oroszország irányítja", miután az energia 60-70 százalékát Moszkva biztosítja számára.

Az amerikai elnök "rendkívül helytelennek" nevezte, hogy miközben országa óriási összegeket költ Európa védelmére, Németország "hatalmas olaj- és gázüzletet köt Oroszországgal, és dollármilliárdokat fizet évente Moszkvának".

"Megszabadultak a szén- és atomerőműveiktől, a kőolaj és a földgáz nagy részét pedig Oroszországból szerzik be. Szerintem a NATO-nak ezzel foglalkoznia kell" – mondta.

A gázvezeték megépítését több európai állam és az Európai Bizottság is bírálja, hiszen az nem csökkentené, hanem éppen növelné Oroszország súlyát Európa földgáz ellátásában

- írja a Portfolio.

A lap hozzáteszi, hogy

a Reuters rögtön helyre tette Trumpot, miszerint az Északi-Áramlat 2-őt nem a német állam fedezi, hanem magánvállalkozások, ráadásul az általa mondott 60-70%-os németországi orosz gáz- és olajimport függőségi ráta a valóságban 20% körül lehet.

A német Szövetségi Földtudományi és Természettudományi Intézet (BGR) adatai alapján az igazság valahol a Trump által állított, illetve a Reuters által közölt számok között lehet. 

A BGR szerint Németország elsődleges ásványolaj-fogyasztását 98 százalékban importból fedezi, amelynek több mint 39 százalékát Oroszország biztosította. A földgáz 92 százalékban importból érkezik az országba, amelynek mintegy 35 százaléka jöhet Oroszországból a BGR legutóbbi, 2016-os adatai alapján.

Trump emellett ma reggel ismételten a védelmi költségvetése növelésére szólította fel Berlint.

Ezeknek az országoknak többet kell költeniük, mégpedig nem tíz év múlva, hanem sürgősen. Németország gazdag ország, mégis mindössze arról beszél, hogy 2030-ra kissé megemeli a védelmi kiadásaikat. Nos, szerintem ezt gond nélkül meg tudnák tenni azonnali hatállyal, akár már holnap

- fogalmazott.

Trump keményen nekiment Németországnak – videó

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Donald Trump amerikai elnök találkozója a brüsszeli amerikai nagykövetségen a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének kezdete előtt, 2018. július 11-én. (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Szakértők rámutattak, hogy az Északi Áramlat-2 támadásával Donald Trump veszélyes kapcsolatot teremtett a védelmi ügyek és a gazdasági kérdések között, miközben Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azon dolgozik, hogy a katonai szövetség egységének megőrzése érdekében külön kezeljék az egyéb témákat, például az Egyesült Államok és az Európai Unió kereskedelmi vitáját.

Stoltenberg erre reagálva kiemelte, hogy Trump felszólításainak már látszik a hatása, a NATO tagállamai jelentősen növelték katonai költségeiket, és további emelések várhatók.

Mint mondta, Kanada és az európai szövetségesek 2024-re a mostaninál 266 milliárd dollárral többet fognak fordítani védelmi célokra a tervek szerint.

Egy erős NATO jó Európának és jó az Egyesült Államoknak is

- szögezte le. Hozzátette azonban, hogy az Északi Áramlat-2-ről nem a NATO-nak kell döntenie, az nemzeti hatáskörbe tartozik.

A szövetségesek 2014-ben vállalták, hogy tíz éven belül bruttó hazai termékük (GDP) közel 2 százalékára emelik védelmi kiadásaikat, de ezt a szintet akkor mindössze három ország – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Görögország – érte el.

Idén ez a szám nyolcra fog nőni Észtországgal, Lengyelországgal, Lettországgal, Litvániával és Romániával, 2024-re pedig a NATO-tagállamok többsége tervezi a kívánt szintre emelést.

Forrás: MTI, Portfolio

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@kereső: minen esetre , Putyinnak jól jött ez a hirtelen szöke...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
Na ebbe aztán miért pofázna bele Trump? A kereskedelem talán még független. Majd még összeugrasztja Németországot és az Oroszokat aztán mi meg itt középen...
1magyar
Na meg az általunk is fizetett Nato hol van mikor az afrikaiak megszállják Európát szépen, alattomosan?
Később már nem tudják kiválogatni az európait meg a kontinensfoglaló muszlimokat csak lőnek és robbantanak.
Rockxy
Nem újság.
A németek sokkal erősebben függenek az oroszoktól, mint mi.
Mi viszont a németektől függünk.
Körtánc. :)
csak úgy....
@Rockxy: érdekes "akasztófát" vizionálsz...
csak úgy....
@Shikari: te mint sikeres válalkozó és trampli barát,...intézkedj tibim a palagáz ügyben ! rajtad a világ szeme ! ;) (fürödtél mostanában?)
Rockxy
@csak úgy...: Nem vízió.
Itt többnyire az a szöveg járja, hogy ha elapadnak a nyugati források, akkor nekünk annyi.
De nem apad el, mert vannak akik ezt nem engedik valamilyen ok miatt, ami nem nekünk fontos, hanem nekik. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.