A 12 gyerek és edzőjük június 23-án rekedtek egy barlangban. Három csoportban, vasárnaptól keddig hozták őket fel a mentőbúvárok. 

Döbbenetes felvétel került elő a thai gyerekek mentéséről – videó

Heroikus küzdelem után, nemzetközi összefogással, több ezer önkéntessel mentették meg a csapatot.

Az akció egy életet követelt: a thai haditengerészet egyik tagja meghalt, amikor palackjából kifogyott az oxigén.

Döbbenetes felvétel került elő a thai gyerekek mentéséről – videó

Soha nem felejtjük el azt a 18 napot, amíg a világ velünk együtt merült le a Tham Luang barlangba

– írta Facebook-oldalán a thai haditengerészet, amely most megosztotta a mentésről készült hivatalos felvételit is a világhálón. 

A 7 perces videón az is látszik, ahogy hordágyon hozzák fel a barlangba szorult csapat tagjait, és csatárláncban adják őket tovább a bejárat felé a mentésben résztvevők

- írja a videót kiszúró Zoom.

Az ifjúsági focicsapat és 25 éves edzőjük összesen 18 napot töltött a mélyben, mivel a sok esőzés miatt nem tudtak kijutni a barlangból.

Három turnusban, három nap alatt hozták ki őket. Az akció vasárnap kezdődött, amikor mentőbúvárok indultak le a gyerekekért, hogy egyenként felhozzák őket a veszélyes barlangrendszerből. Keddre mindenkit megmentettek. 

Forrás: Zoom, Facebook

Fotók és címlapi kép: MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Most, hogy hálistennek túl vagyunk a thaiföldi gyerekek kimentésén, meg lehet említeni egy apróságot, amit korábban nem láttam sehol. Egy izraeli cég, a MAXITECH volt az, amelyik felderítette a srácok tartózkodási helyét (miután egy hétig senki nem találta őket), majd biztosította a külvilág és a barlang között a távközlést, adattovábbítást és videókapcsolatot.
A csapat június 23.-án ereszkedett le a barlangba, és július 2.-án lokalizálta őket két brit búvár, immár az izraeli eszközök segítségével. A hegyektől és természeti akadályoktól blokkolt körzetben kis egységek láncolata (daisy-chain) tette lehetővé a kapcsolat megteremtését és fenntartását.
A cég küldötte június 25.-én indult útnak Thaiföldre, és vitte magával az eszközöket, amelyek egy aktatáskában elfértek. Eközben mások arról fantáziáltak, hogy a kapcsolatteremtés akár hetekbe is kerülhet.
A MAXITECH bejelentette, hogy gyorsreagálású egységet állít fel, hogy a Föld bármely pontján azonnal kommunikációs segítséget tudjanak nyújtani - feltéve persze, ha erre valaki igényt tart. (Van, aki inkább szomjan hal, csak ne kelljen Izraeltől technológiai segítséget elfogadnia.)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.