Az Egyesült Államok kilépésével fenyegetett Donald Trump amerikai elnök a brüsszeli NATO-csúcsértekezlet csütörtöki zárónapján, arra az esetre, ha a tagországok záros határidőn belül nem emelik meg védelmi költségvetésüket – közölték diplomáciai források.

Trump egyesek szerint azzal fenyegetőzött, hogy az Egyesült Államokat kilépteti a NATO-ból
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Az illetékesek szerint Donald Trump élesen bírálta az észak-atlanti szervezetet, illetve azon tagállamokat, amelyek nem fordítják védelmi kiadásokra bruttó hazai termékük (GDP) legalább 2 százalékát.

A Reuters hírügynökség azonban idézett két meg nem nevezett NATO-forrást, amelyek szerint Trump – noha szigorú volt – nem fenyegetőzött hazája kiléptetésével.

Felszólalásában Trump határozottan kikelt az európai szövetségesek ellen elégtelen védelmi kiadásaik és az EU szerinte tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata miatt. A délelőtti ülésen részt vett Ukrajna és Georgia elnöke is, akiket ezután a terem elhagyására kértek, és az eredeti tervektől eltérően szűkebb, tagállami körben – rendkívüli ülés keretében – folytatták a zárt ajtók mögötti tanácskozást.

"Súlyos következményei" lesznek, amennyiben a szövetségesek nem emelik azonnali hatállyal katonai költségeiket, ebben az esetben az Egyesült Államok a maga útját fogja járni a védelempolitikában

- jelentette ki helyszíni értesülések szerint Trump, név szerint említve Németországot, Spanyolországot és más országokat is.

Mások arról számoltak be, hogy Trump váratlanul lemondta a csütörtökre tervezett kétoldalú találkozóit. Az amerikai elnök mások között román kollégájával, Klaus Iohannisszal is egyeztetett volna. Később bennfentes források azt közölték, hogy Petro Porosenko ukrán államfővel mégis megbeszélést folytatott.

Névtelenséget kérő NATO-tisztségviselők elmondták, Trumpot feldühítette, hogy az előző napi találkozót követően arról tudósított a média, hogy az ülés viszonylag nyugodtan zajlott. Az elnök állítólag sajtótájékoztatót akar tartani közvetlenül a csütörtöki délelőtti tanácskozás után.

Nagyvilág - 2019. February 16., 14:28
Merkel: Európa bajban van, harcolni kell érte
Szórakozás - 2019. February 16., 20:45
Elhunyt a híres svájci színész, aki Hitlert is alakított

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eriksson
@Jozefina: Putyin? Éppen kívánhatná is, mert nem az orosz veszi körbe Amerikát, hanem pont fordítva.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@Jozefina: Putyin? Éppen kívánhatná is, mert nem az orosz veszi körbe Amerikát, hanem pont fordítva.
36
Ha így lenne, akkor minden NATO tagállamnak, így Magyarországnak is haza kell hívnia az összes katonáját azokból a konfliktus övezetekből ahol az USA kezdeményezte a háborút.
Csináljon amit akar. (Eddig is azt tette.)

És akkor "húzzák ki a konnektorból" a Five Eye, Amerikán kívüli lehallgató rendszereket is.
bencemacska
Egy trampli berontott a homokozóba a várat építő gyerekek közé és elordította magát, ha nem róla nevezik el az épülő homokvárat, rögtön széttapossa.
A gyerekek meg azóta is csak csodálkoznak, hogy mit akar itt ez az óriáscsecsemő a diónyi agyával!
36
Szlovákiával már elégedett/ebb lehet Trump. 14 vadi új F-16V repülőgéppel újítanak be.
fekete
Lepjen is ki. Mert csak kirabolja'k a Nato tagokatt.Kozben pedig csak amerika aki megtamadja
valamelyik orszagott. Nem ma's!Ez a hib-bantott pedig fel rug minden szabalyt ami eddig mukodott is. Ki kell lepni a NATO bol.USA hulyet csinal az egesz NATO bol.
verőce21
Így van az, ha egy tökös üzletember kerül végre a világ egyik vezető katonai hatalmának élére, a sok félnótás és szélütött amerikai elnök után! Európa nem pancsolhat tovább a gyerekmedencében.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok