Miután Olaszország megszigorította a tengeri mentés feltételeit, az embercsempészek ismét egyenesen oda irányítják a hajókat: mintegy 450 migránssal lépett olasz felségvizekre pénteken egy hajó. Matteo Salvini belügyminiszter bejelentette, ez a hajó nem fog kikötni az ország partjain.

450 migránssal a fedélzetén tart egy hajó az olasz partok felé – nem engedik kikötni
Fotó: Youtube

A római belügyminisztérium információi szerint egy kétemeletes, húsz méter hosszú, öreg halászhajóról van szó mintegy 450 fővel a fedélzetén. Az embercsempészek a líbiai Zuarából indították útnak, a hajón valószínűleg kormányos is van, aki egyenesen az olaszországi partokra akarja vinni a migránsokat.

A hajó pénteken lépett az Olaszországhoz tartozó, úgynevezett SAR zónába, vagyis keresési és segítségnyújtási tengeri térségbe, és Lampedusa szigete felé tart. Áthaladt Málta vizein is, de a máltai hatóságok nem léptek kapcsolatba vele. Az olasz külügyminisztérium hivatalos úton figyelmeztette a máltai kormányt, hogy

legközelebbi kikötőhelyként a hajónak Máltán kell megállnia. "Málta teljesítse kötelességét"

- jegyezte be Danilo Toninelli olasz infrastrukturális miniszter is Twitter-fiókján.

Matteo Salvini belügyminiszter közösségi oldalán azt írta, "Máltának, az embercsempészeknek, az Olaszországban és a világban jóakaratot hirdetőknek tudniuk kell, hogy ez a hajó egyetlenegy olasz kikötőbe sem érkezhet meg. Olaszország már teljesített, megértettétek?"

Elemzők kiemelték, hogy miután az új olasz kormány nem engedélyezi a migránsokat mentő hajók kikötését, az embercsempészek ismét taktikát váltottak. Eddig gumicsónakban tették tengerre a migránsokat, azt várva, hogy más hajók nyújtsanak segítséget, és az olaszországi partokra szállítsák a migránsokat. Most viszont az évekkel ezelőtti módszerhez tértek vissza, vagyis gumicsónak helyett ismét halászhajókat tömnek meg emberekkel, és egyenesen az olasz partokra igyekeznek őket eljuttatni.

A legközelebbi olaszországi part Lampedusa szigete, ahol az utóbbi két napban már 56-an értek partot, közöttük líbiai és szíriai családok.

Az új olasz kormány június elején tiltotta be a nem kormányzati szervezetek (NGO) mentőhajók kikötését, ezt követően a belügyminiszter nem engedélyezte a Sophia európai katonai művelet egyik hadihajójának sem a kikötést, és nemet mondott az olasz parti őrség migránsokat szállító hajójának is. Utóbbi kettő végül is napokig tartó várakozás után kiköthetett Olaszországban.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Shikari
A határokat meg kell védeni akár erővel is. Aki támogatja a migráncsokat küldjük ki hozzájuk segítsenek ott.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Nem értek a Tenger joghoz, így lehet, hogy ostobaság jutott eszembe.
Nem lehet, hogy két három komoly hajó visszavezeti őket semleges vizekre? Esetleg több nyelven közölni a kapitánnyal, ha ismét erre "téved" lelövik. Ezt párszor megismétlik, az embercsempész biznisz sem lesz már kifizetődő.
verőce21
Az embercsempészek mindig aktívak lesznek, mert sok pénz van ebben. A drogkereskedők miért nem hagyják abba?
Ennyi pénzért rengeteg kollaboráns migránssimogatót találnak országokon belül is. Míg ki nem emelik őket egyenként.
Nessy
@verőce21: Nálunk már oly annyira kihalt minden segítőkészség más embertársunk iránt, hogy az utcán hagynak meghalni egy rosszul lévőt.
Itt már sikeres a propaganda!
Pálinkás Pál
@Nessy: Ha a tegnapi cikkre gondolsz..erősen kamugyanús!!!
verőce21
@Nessy: Félreértettél, mert én azt írtam, "Ennyi pénzért rengeteg kollaboráns migránssimogatót találnak országokon belül is" - de akkor hozzáteszem, amíg csak úgy ki nem emelik őket bűncselekmény elkövetése miatt, egyenként...
Szeparepa2
@Nessy: Már ha van a hajón kapitány. A legtöbb és nagyobb hajókat is ha embercsempész banda indítja útra, márpedig az indítja, akkor a kapitány a semleges vízeken szépen könnyes búcsút int a migróknak és sorsára hagyja a bárkát, lett légyen azon 10-100 vagy akár ezer nyomorult ember... ezek mire partot érnek és elkezdik őket kizsuppolni, addigra általában tucatnyi halott van rajtuk...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok