Törökország nem feledi és nem is feledteti el a 2016. július 15-i puccskísérletet – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap az ankarai államfői palotában, a két évvel ezelőtti hatalomátvételi kísérlet évfordulója alkalmából tartott egyik program keretében.

Erdogan: Törökország nem feledi és nem is feledteti el a 2016-os puccskísérletet

Fotó: Jasper Juinen / Getty Images

Erdogan a puccskísérlet halálos áldozatainak hozzátartozói, valamint az incidens sebesültjei előtt felszólalva úgy fogalmazott: "az összeesküvésért felelős gülenista mozgalom minden sejtjét felfedjük és kihajítjuk, nincs megállás".

A török vezetés a puccskísérletért az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát vádolja, amelyet egyúttal fegyveres terrorszervezetnek tekint. Ankara az incidens óta megtorlóan lép fel a mozgalom tagjai és támogatói ellen. A hivatalos álláspont szerint a hálózat hosszú évek alatt szivárgott be a török állami, valamint magánszférába és a folyamatban kiemelt szerepet játszottak a gülenista magániskolák.

Erdogan beszédében leszögezte: minden olyan gyerek a terrorszervezetek potenciális célpontja, amelyik nincs tisztában vallásával, nemzetiségével, nyelvével és hazájával. Annak érdekében, hogy július 15. ne ismétlődjön meg, ebben a tudatban kell nevelni a következő nemzedéket – hangsúlyozta.

Erdogan vasárnap korábban a július 15. áldozataiért mondott imádságon vett részt. Az államfői palotakomplexumhoz tartozó Nemzet Dzsámijában maga is recitált a Koránból.

Binali Yildirim házelnök, aki a végrehajtó elnöki rendszer július 9-i bevezetéséig Törökország miniszterelnöke volt, az ankarai parlamentben a "Július 15., a nemzet megálljt parancsolt a puccsnak" című fotókiállítást nyitotta meg. A helyszínen azt mondta: ez a nap a török nemzet, az állam és a demokrácia győzelmi évfordulója.

A tárlat abban a helyiségben kapott helyett, ahol július 15. éjszakáján légicsapás érte a törvényhozás épületét. A kiállítás keretében a külső helyszínén több olyan roncsautót is felsorakoztattak, amelyen lánctalpasok rontottak keresztül a puccskísérlet alatt.

Július 15-ét Törökországban a hatalomátvételi incidens után a demokrácia és nemzeti egység napjának nyilvánították.

Vasárnap napközben a hivatalos progamok keretében országszerte megemlékezéseket tartottak a katonai temetőkben. Ezek mellett Isztambulban emlékerdőt avattak, de még futóversenyt is rendeztek. Ankarában késő este a parlamentnél fényshow is szerepel a programban.

Éjfél után 0 óra 13 perckor az ország minden dzsámijából halottsiratót mondanak majd a müezzinek, úgy, ahogy az a július 16-ra virradó éjszakán is történt.

Vasárnap a puccskísérlet évfordulója alkalmából Erdogan több elnöki rendeletet is kiadott. Az egyik szerint a védelmi minisztérium irányítása alá került a hadsereg főparancsnoksága. Egy másikban Erdogan arról rendelkezett, hogy a Legfelsőbb Katonai Tanácsnak (YAS) a mindenkori alelnök, az oktatási miniszter, továbbá a kincstári és pénzügyminiszter is tagja lesz. Erdogan július 9-én saját vejét, Berat Albayrakot nevezte ki a kincstári és pénzügyi tárca élére. Albayrak korábban az ország energiaügyi minisztere volt.

Erdogan ankarai programját követően Isztambulba repült. Az esti órákban a Július 15. vértanúinak hídján (volt Boszporusz-híd) tart majd beszédet. A hidat már a kora délutáni órákban lezárták a forgalom elől.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint a helyszínre érkezőknek gyümölcslevet és szendvicset osztogatnak, de ingyen Wi-Fi is várja az emlékezőket. A palackokra helyezett logó szintén július 15-nek állít emléket – írta az Anadolu.

Erdogan ottani beszédét követően megnyitja a Július 15. Vértanúinak Múzeumát a híd ázsiai hídfőjénél, közvetlenül a tavaly átadott Mártírok emlékműve alatt. A múzeum alapterülete 1500 négyzetméter, építése márciusban kezdődött, és várhatóan két hónapon belül készül el teljesen.

Az Anadolu összesítése alapján a puccskísérlet óta 289 per indult a puccsisták ellen, és eddig 194-ben született ítélet. 2381 vádlottból 757-et 1 év 2 hónaptól 20 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtottak, 1624-en pedig életfogytiglani szabadságvesztést kaptak.

2016. július 15. éjszakáján az összeesküvők elfoglalták Ankarában a katonai főparancsnokság és az állami média, a TRT épületét, Isztambulban pedig lezárták az első Boszporusz-hidat. A hídon nyitottak először tüzet civilekre. A puccsisták lánctalpasokkal törtek ki a laktanyákból, majd vadászrepülőik és helikoptereik légicsapásokat mértek a parlamentre és az országos rendőr-főkapitányság székházára. Erdogan elnök az utcára szólította a civil lakosságot, amely végül megakadályozta az államcsínyt. Hivatalos összesítések szerint az összecsapásokban 251 ember életét vesztette, csaknem 2200-an pedig megsebesültek.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vladimir putin
A magyarok is arra szavaztak (khmmm), hogy legyenek kiírtva.
human
Március 15-én, a forradalom ünnepén Orbán sem felejtette el figyelmeztetni a magyarok NEM fidesz szavazó részét, hogy számítsanak az elégtételre.
youtu.be/zShO0OvsZkE?t=6s

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.