A thaiföldi barlangból megmenekült gyerekek elhagyhatták végre a kórházat, és rögtön tartottak egy sajótájékoztatót is. 

A tizenéves srácok még júnus végén rekedtek a barlangban, aztán múlt hét kedden sikerült kimenteniük őket hosszú és kemény mentőakcióval. A gyerekek a csapatuk mezében hagyták el ma a kórházat, aztán helyi idő szerint este hatkor (magyar idő szerint délután 1-kor) kezdődött sajtótájékoztatón jelentek meg először a nagy nyilvánosság előtt. A sajtótájékoztatón a csapat mellett két orvos, két pszichológus, a tartomány vezetője és három mentőbúvár vesz részt.

Sírva mondtak köszönetet a búvároknak a thaiföldi barlangból kiszabadult gyerekek

A thaiföldi Tham Luang-barlangból kimentett ifjúsági labdarúgócsapat tagjai a mentőakcióban életét vesztő Szaman Kunan thaiföldi haditengerészről rajzolt portrét mutatnak egy sajtótájékoztatón Csiangrajban 2018. július 18-án, egy héttel a mentőakció befejezése után. Az esővízzel elárasztott barlangrendszerben június 23-án bennrekedt 11 és 16 év közötti gyerekekből, illetve 25 éves edzőjükből álló, 13 fős csoport minden tagját sikerült élve felszínre hozni a mentőalakulatoknak. (MTI/EPA/Pongmanat Tasziri)

Így találták meg őket

Miután a gyerekek egyesével bemutatkoztak, Adul mesélte el, hogyan találták meg őket az angol búvárok. Adul szerint, amikor emberi beszédet hallottak, nem tudták elhinni, hogy tényleg itt vannak értük a búvárok. Azon is meglepődtek, hogy az őket megtaláló búvár nem thaiföldi volt.

A hírek ellenére a gyerekek mind tudnak úszni, hiszen a fociedzések után úszni szoktak. Az a hír sem volt igaz, hogy az egyik gyerek szülinapját akarták bent megünnepelni. A megtalálásuk előtt az edzésen ettek utoljára, az egyetlen folyadékbevitelük pedig a barlang falán csorgó tiszta víz volt.

Sírva mondtak köszönetet a búvároknak a thaiföldi barlangból kiszabadult gyerekek

Fotó: MTI/EPA/Pongmanat Tasiri

Sokkolta őket a mentőbúvár halála

Az egyik diák szerint legalább három métert emelkedett a vízszint a barlangban, mialatt bent voltak. Az egész csapatot sokkolta a mentőbúvár halála. A csapat legfiatalabb tagja sírva mondott köszönetet a búvárnak az önfeláldozásáért.

Arra a kérdésre, hogy ki mivel akar foglalkozni, ha nagy lesz, minden gyerekek azt válaszolta, hogy focista szeretne lenni, de többen szeretnének egyetemi diplomát is szerezni. Sőt négyen, köztük az edző, mentőbúvárok szeretnének lenni, hogy ők is életeket menthessenek. Az egyik gyerek amiatt aggódott a legjobban a barlangban, hogy nem tudja megírni a leckéjét.

Ajándék az elnöktől

Az állampolgárság nélküli játékosok és az edző megkapják az állampolgárságot. A sajtótájékoztató végén minden gyerek kapott egy nagy doboznyi ajándékot a miniszterelnöktől. Az ajándékokat a kormányzó adta át.

(Index/MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.