A Washingtonban letartóztatott orosz Marija Butina republikánus körökben forgolódott – ez derül ki a többi között a bíróságra benyújtott és a részleteiben az amerikai sajtóban nyilvánosságra hozott dokumentumokból.

Republikánusokról gyűjtött információkat a kémkedéssel vádolt orosz nő?

A 29 éves orosz nő letartóztatását hétfőn jelentették be Washingtonban, szinte órákkal a helsinki amerikai-orosz csúcstalálkozó befejezése után. Marija Butina szerdán délután állt egy washingtoni szövetségi bíróság elé.

Deborah Robinson bírónő közölte: Butina nem védekezhet szabadlábon, mert nincsenek garanciák arra, hogy nem hagyja el az Egyesült Államokat. Vádat ugyanakkor nem kémkedés miatt emelnek ellene, hanem az Egyesült Államok kormánya elleni összeesküvésért és amiatt, hogy nem jegyeztette be magát idegen ország ügynökeként.

Közben az amerikai sajtóban a bíróságra benyújtott dokumentumokra hivatkozva egymás után jelennek meg részletek a Butina elleni vádiratból. Ezek szerint a nő egy meg nem nevezett 56 éves amerikai férfival élt együtt, akihez "különleges viszony" fűzte. Közösségi portálokon megjelent néhány fotón Maria Butina Paul Erickson 56 éves dél-dakotai konzervatív aktivistával látható együtt, ebből néhány amerikai médium azt a következtetést vonta le, hogy ő az, akivel a nő együtt élhet.

Az ügyészek szerint azonban a kapcsolat nem jelenthet szoros kötődést, mert Marija Butina legalább egy alkalommal szexuális viszonyt kínált egy másik férfinak, hogy segítse őt álláshoz juttatni egy – szintén meg nem nevezett – fontos amerikai szervezetnél. S bár a szervezetet a vádirat szintén nem nevezi meg, de minden jel, köztük közösségi oldalakon publikált bejegyzések és fotók sora azt támasztja alá, hogy az Országos Fegyverszövetségről (NRA) lehet szó. Butina Oroszországban is a szabad fegyverviselés aktivistájaként tűnt fel és az NRA-hez hasonló orosz szervezet létrehozását szorgalmazta.

Az amerikai igazságügyi minisztérium állítása szerint az orosz nő – aki 2016-ban diákvízummal érkezett az Egyesült Államokba – egy szintén meg nem nevezett orosz tisztségviselő "irányítása és ellenőrzése alatt" tevékenykedett. A bíróságra benyújtott dokumentumok szerint elektronikus levelekben és Twitteren tartották a kapcsolatot. Az amerikai sajtó közzétett két ilyen üzenetet is. Az egyik szerint Marija Butina a 2016-os amerikai elnökválasztás előtt egy hónappal azt írta az összekötőjének: "most mindennek nyugodtnak és óvatosnak kell lennie". Majd az elnökválasztás éjszakáján közölte:

megyek aludni. Itt hajnali három óra van. Készen állok a további parancsokra.

Amerikai sajtóban megjelent információk szerint az összekötő Alekszandr Torsin, az orosz törvényhozás egyik volt tagja, az orosz jegybank magas rangú tisztségviselője lehet.

Az igazságügyi tárca szerint az orosz nő megpróbált kapcsolatokat kialakítani annak érdekében, hogy bejuthasson az amerikai országos döntéshozók köreibe, kapcsolatokat épített ki fegyverviselést támogató csoportokkal, 2016-ban pedig Donald Trump legidősebb fiával is találkozott az NRA egyik rendezvényén. A Facebookon közzétett fényképek tanúsága szerint részt vett olyan rendezvényeken is, ahol jól ismert amerikai politikusokkal, például Scott Walker wisconsini republikánus kormányzóval fotóztatta magát.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: Youtube

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.