Elhunyt Adrian Cronauer, a Jó reggelt, Vietnam! című film főszereplőjének alakját megihlető egykori amerikai repülős.

Cronauert 79 éves korában, egy virginiai kisváros, Troutville idősotthonában érte a halál szerdán.

Elhunyt a Jó reggelt, Vietnam! ihletője, Adrian Cronauer

Fotó: wikipedia Public Domain

Adrian Cronauer 1965-től 1966-ig őrmesterként teljesített szolgálatot Vietnamban, az ő nevéhez fűződik az amerikai hadsereg ottani rádiójának életre hívása. Az adásban köszöntőként hangzott el a híressé vált mondat: Jó reggelt, Vietnam!

Saigonban akkoriban mi voltunk az urak, a mi szabályainkat kellett mindenkinek betartania, de én a hallgatóink igényeit akartam kiszolgálni. A hadsereg konzervatív hangvételű programokat akart, de hát a fiatalokat nem nagyon érdekelték a puszta közlemények

- nyilatkozta Cronauer 1987-ben az AP amerikai hírügynökségnek. Az 1988-ban bemutatott, Barry Levinson által rendezett Jó reggelt, Vietnam! című filmben Cronauert Robin Williams alakította.

Az eredeti beköszönés:

A Pittsburghben, acélgyári munkás fiaként született, majd jogi egyetemet végzett Adrian Cronauer a vietnami háború után különböző amerikai rádiók és televíziók munkatársa volt, és reklámügynökséget is nyitott. Dolgozott a Pentagonban (a védelmi minisztériumban) is, ahol a háborúban eltűntek nyilvántartásával foglalkozott.

Az amerikai veteránok 2008-as konferenciáján pedig arról mesélt a hallgatóságnak többek közt, hogy miért is kellett hosszan kitartania a kezdőhangot a híressé vált beköszönőszlogenében.

A felvételen 6:18-tól beszél arról, hogy a reggeli műsorvezetés átka, hogy mindig elaludt, és az utolsó pillanatban esett be a stúdióba, amikor már kezdődött az adás, de semmit nem talált, még a fejhallgatót sem. Ilyenkor jött jól a fél perces beköszönés.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.