Mintegy ötven embert, nyolc fehérsisakos önkéntest és családjaikat befogadja Németország azok közül, akiket vasárnap hajnalban mentettek ki izraeli segítséggel Szíriából Jordániába – tudatta vasárnap Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter.

A Szíriából kimentett embereknek menedékkérelmet sem kell beadniuk, automatikusan menedéket kapnak Németországban.

A bajor konzervatív politikus a Bild című német tömeglapnak úgy fogalmazott:

humanitárius kötelességének érzi, hogy védelmet biztosítson ezeknek az embereknek.

Heiko Maas német külügyminiszter, aki a mentőakcióhoz vezető diplomáciai egyeztetéseknek is részese volt, szintén a Bildnek hangsúlyozta: a fehérsisakos önkéntesek a szíriai konfliktus kezdete óta több mint 100 ezer emberéletet mentettek meg, emberségükért pedig sokan az életükkel fizettek. "Munkájuk ámulatra méltó és minden tiszteletet megérdemel" – húzta alá a szociáldemokrata politikus.

A Jediót Ahronót című izraeli lap honlapja hajnalban jelentette, hogy

eddig példátlan módon az izraeli hadsereg segítségével, izraeli területen át menekítettek ki nyolcszáz embert Szíriából Jordániába.

Az akciót az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság és Németország ösztönözte, mert az ellenzéki önkéntesek életveszélybe kerültek a szíriai kormányerők előrenyomulása miatt.

A hírt az izraeli külügyminisztérium is megerősítette.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök izraeli miniszterelnök Twitter-üzenetében tudatta, hogy ő engedélyezte a kimenekítést Donald Trump amerikai elnök, Justin Trudeau kanadai kormányfő és más külföldi politikai vezetők kérésére.

A Bild meg nem nevezett, jordániai és más forrásokra hivatkozva azt írja: a terv 800 ember kimentése volt, de csak 422-en érkeztek meg Jordániába, mert a szíriai kormányerők és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szélsőségesei akadályozták az akciót.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.