Első fokon érvénytelenítette a marosvásárhelyi közigazgatási bíróság a marosvásárhelyi önkormányzat két határozatát, amelyek a többnyelvű utcanévtáblák kihelyezésére vonatkoztak.

A határozatokat tavaly októberben fogadta el a városi tanács. Az egyiket a Szabad Emberek Pártja (POL) nyújtotta be és előírja az utcanevek magyar fordításának kihelyezését, a másikat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) terjesztette be, amely abban különbözik az előzőtől, hogy a fordítást a hivatalos utcanévbe emelné be.

A határozatokat Lucian Goga volt Maros megyei prefektus támadta meg a közigazgatási bíróságon, amely első fokon érvénytelenítette a két határozatot.

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének keddi közleménye szerint Vass Levente, a szervezet elnöke elmondta: megvárják a döntés indoklását és folytatják a küzdelmet. Bíznak abban, hogy az új közigazgatási törvénykönyvnek köszönhetően Marosvásárhelyen is sikerül elérni a többnyelvű utcanévtáblák kihelyezését.

Vass emlékeztetett, hogy Segesváron, más Maros megyei településeken, de a megyén kívüli sok romániai helységben is vannak már kétnyelvű feliratok, amit Marosvásárhelyen évek óta minden eszközzel gáncsolnak.

A közlemény emlékeztetett, hogy az RMDSZ 2001-ben terjesztette be először azt a határozatot, amelynek értelmében akár ma is ki lehetne tenni a táblákat, ha a polgármesteri hivatal erre szándékot mutatna. Azóta több hasonló próbálkozás volt, de ezeket a városvezetés, a prefektúra vagy más szervezetek meghiúsították.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
No. Ez a baj. Ha számos európai országban ki lehet tenni a kétnyelvű táblákat, akkor ez miért baj? És ebben igazunk van.
namihami
@advocat: Akkor viszont nem kellene Nagy-Magyarország térképpel b@sztatni őket. Vegyék tudomásul, hogy ott ők az erősebbek.
Ezek a "" helyi nagymagyarok"" abban a közegben szépek (és általunk pénzzel jól kitömöttek) lehetnek, de nyerési sanszuk kb. mint Szálasinak a tárgyaláson.
Equus1
a táblákat rovásírással is ki kell tenni és minden tábla mellé Orr bán Nemzettemető tezsvér besúgókori orcájának fényes képét is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.