Megérkezett Kárpátaljára kedden a lakossági ivóvíz tisztításához szükséges cseppfolyós klór három tonnányi első szállítmánya, amelyet a magyar kormány sürgősségi humanitárius segítségként juttatott az ukrajnai megyének Hennagyij Moszkal kormányzó kérésére.

A kormányzó a múlt héten fordult a magyar kormányhoz az ungvári főkonzulátuson keresztül, hogy humanitárius segélyként adományozzon 15 tonna cseppfolyós klórt Kárpátaljának a lakossági ivóvízellátásban kialakult válsághelyzet megoldása érdekében, ami annak következtében állt elő, hogy Ukrajnában leállt a folyékony klórt előállító egyetlen vegyipari üzem. A klórhiány miatt országszerte sok millió, Kárpátalján több százezer ember ivóvízzel történő ellátása került veszélybe.

Buhajla József ungvári magyar főkonzul, aki a Csap-Záhony közúti határátkelőhely ukrán oldalán adta át a klórszállítmányt Hennagyij Moszkalnak, a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a mostani humanitárius segély is nagyon fontos támogatás Magyarország részéről, amely a lakossági ivóvízellátással kapcsolatban Kárpátalján kialakult krízishelyzet megoldására irányul. "Magyarország ismételten segítő kezet nyújtott Kárpátaljának nemzetiségre való tekintet nélkül, hiszen a vizet mindenki fogyasztja, így mindenkit fenyeget a fertőzés veszélye, amelyet a kezeletlen ivóvíz hordoz" – hangsúlyozta. Hozzátette, a mostani palackozott klórszállítmány értéke mintegy hatmillió forint, de Magyarország állta a szállítás költségeit is.

A diplomata azt is elmondta, hogy amennyiben szükség lesz rá, Magyarország leszállítja a kért klórmennyiség fennmaradó 12 tonnányi részét is, megjegyezve, az ukrajnai klórelőállító üzem időközben felújította a termelést. Ukrán újságírói kérdésre válaszolva, hogy miként viszonyul a magyar kormány a hozzá Kárpátaljáról érkező gyakori segélykérésekre, Buhajla József kifejtette: ez azt jelzi, hogy az ukrán kormány nem igazán foglalkozik Kárpátalja problémáival, beleértve a többi között a fertőző betegségek elleni vakcinákkal történő ellátást vagy az úthálózat hiányosságait. Ha kérik, akkor Magyarország – jó szomszédként – minden esetben segít Ukrajnának, a két állam közötti feszült viszony ellenére is – emlékeztetett a főkonzul.

Hennagyij Moszkal elmondta, a magyarországi klóradomány 18 kárpátaljai vízmű működését, és ugyanennyi település lakosságának egészséges ivóvízzel történő ellátását teszi lehetővé másfél hónapig. Hozzáfűzte, az ukrajnai klórhiányt belpolitikai és oligarcha-csatározások idézték elő, ezért szerinte fennáll a veszélye annak, hogy ismét szünetelni fog a cseppfolyós klór gyártása. A kárpátaljai lakossági ivóvízellátás biztonságát fenyegető másik nagy veszélynek azt nevezte, hogy lakossági fogyasztók óriási tartozást halmoztak fel a vízművekkel szemben, mert sokan képtelenek megfizetni a magas vízdíjakat.

Kárpátalja kormányzója arra a kérdésre válaszolva, hogy miért mindig Magyarországtól kér segítséget, elmondta: ő a megye első számú végreható hatalmi vezetője, ezért rá hárul a lakosság ellátásával, biztonságával kapcsolatos minden felelősség, így számára nincs más kiút, minthogy minden esetben a magyar kormányhoz forduljon sürgősségi támogatásért. Hennagyij Moszkal köszönetet mondott Magyarországnak, amiért mindig azonnal pozitívan reagál a segélykéréseire.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Egy "kicsit" juttathattak volna belőle a magyar kórházak fertőtlenítésére is..
Sámannus
@lampa laz: Hát azt másképpen kell megoldani. A vizet viszont így a legegyszerűbb tisztítani..
lampa laz
@Sámannus: Oké, csak tudod a klór mint fertőtlenítőszer ugrik be elsőre az embernek, de ha már ilyen bőkezű adakozók vagyunk akkor nem ártana itthon is rendbetenni sokmindent.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.