Lubomír Metnar védelmi miniszter lehet a cseh kormány harmadik tagja, aki egyetemi diplomamunkájának vitatható részei miatt szintén távozásra kényszerühet Andrej Babis miniszterelnök kormányából.

A cseh közszolgálati televízió kedd esti híradójában közölte: Lubomír Metnar egyetemi diplomamunkájának néhány része legalábbis kétségeket kelt, bár ebben az esetben nincs szó tipikus plágiumról. A miniszter a közszolgálati televízió közlésére reagálva nem zárta ki, hogy egyetemi diplomamunkájával kapcsolatban felmerült kétségek akár lemondásához is vezethetnek.

Metnar a Kollektív beruházások című diplomamunkáját 2004-ben védte meg az Ostravai Egyetemen Ostraván. A munka néhány részében alapvető módon hiányzik például a konkrét források megjelölése, amelyekből a szerző merített, s szabadon idéz. Ez a mai követelmények szerint lényeges hiányosság.

A védelmi miniszter diplomamunkájában – ellentétben két volt kollégájával Tatiána Malá igazságügyi miniszterrel és Petr Krcál munkaügyi és népjóléti miniszterrel – nem másolt le mások munkájából egész oldalakat, illetve bekezdéseket. Malá és Krcál az ügyek nyilvánosságra kerülése után távoztak a kormányból.

Lubomír Metnart saját bevallása szerint meglepték a televízió által megállapított tények, s azt mondta: tanulmányozza diplomamunkáját, és azután nyilatkozik. Nem zárta ki, hogy két volt kollégájához hasonlóan az ő ügye is lemondással végződhet. "Mérlegelni fogok mindent, és biztos, hogy ezt az eshetőséget sem zárom ki" – nyilatkozta a televízióban.

A cseh védelmi miniszter szerdára tervezett szlovákiai látogatását az esti órákban lemondták. Nem ismeretes, hogy mindennek köze van-e a diplomamunkával kapcsolatban felmerült problémának.

Lubomír Metnar nem tagja az ANO mozgalomnak, de az ANO jelölte őt a miniszteri bársonyszékbe. Andrej Babis első kormányában Metnar belügyminiszter volt. A koalíciós kormány megalakulása után lett védelmi miniszter.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Babisra rájár a rúd!!! Egy bűnözői kormányt nem engednek a csehek működni!!??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.