Donald Trump amerikai elnök és Mike Pence alelnök szankciókkal fenyegette meg Törökországot arra az esetre, ha nem bocsátják szabadon Andrew Brunson amerikai lelkipásztort.

Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésben fenyegette meg Ankarát, Mike Pence alelnök pedig a vallásszabadságról szóló nemzetközi konferencián mondott beszédében tért ki a török földön fogva tartott amerikai lelkipásztor ügyére.

Durva szankciókkal fenyegette Trump Erdogant, ha nem engedik el az amerikai lelkipásztort

Fotó: pixabay.com CCO

"Az Egyesült Államok széleskörű szankciókat fog foganatosítani Törökország ellen Andrew Brunson lelkipásztor, a nagyszerű keresztény, családapa és kiváló ember hosszas fogva tartásáért" – írta mikroblog-bejegyzésében az elnök. Hozzátette: "ezt az ártatlan hívő embert azonnal szabadon kell bocsátani".

Mike Pence alelnök "jelentős szankciók" kivetéséről beszélt. Leszögezte: "Brunson ártatlan ember, nincs hitelt érdemlő bizonyíték ellene".

Andrew Brunson ügye régóta terheli az amerikai-török viszonyt. Az 50 éves észak-karolinai lelkipásztort 2016 nyarán, a török puccskísérlet után tartóztatták le Izmirben, ahol egy kicsiny protestáns templom prédikátora volt. A török kormány azzal vádolta meg, hogy a puccs hátterében sejtett, önkéntes száműzetésben Amerikában élő Fethullah Gülen mozgalmának a tagja, segítette a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), és kémtevékenységet folytatott az Egyesült Államok javára.

A lelkipásztort szerdán a börtönből házi őrizetbe helyezték. A lépést Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán Twitter-oldalán üdvözölte, de leszögezte, hogy ez a lépés nem elégséges, Brunsont Ankarának szabadon kell bocsátania.

Andrew Brunson cáfolta az ellene felhozott vádakat.

A múlt héten Donald Trump elnök szintén Twitter-bejegyzésben "szégyenteljesnek" nevezte, hogy Törökország nem akarja szabadon bocsátani Brunsont, és közbelépésre szólította fel Recep Tayyip Erdogan török államfőt.

Erdogan korábban Fethullah Gülen kiadatásához kötötte Andrew Brunson szabadon bocsátását.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fekete
Hollywood mindenkit szankcioz.Ez is olyan lelki pasztor lehett,mint a Wacoi caltos-kikett asztan
az allam katonai darabokra lottek.
Jozefina
Trumpnak két év után esik le a tantusz???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.