Donald Trump amerikai elnök kormányzata felold Egyiptomnak egy katonai segélyt, amelyet az előző kormányzat befagyasztott.

A támogatás összege 195 millió dollár, az előző amerikai elnök, Barack Obama kormányzata az emberi jogok megsértésének indokával fagyasztotta be.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) a külügyminisztérium egy, neve elhallgatását kérő tisztségviselőjét idézve azt jelentette: Washington annak elismeréseként szabadítja fel az említett összeget, hogy Egyiptom az elmúlt évben komoly intézkedéseket hozott a konkrétan megfogalmazott amerikai aggodalmak nyomán.

Az Egyesült Államok változatlanul elkötelezett az Egyiptommal ápolt stratégiai viszony erősítése iránt – szögezte le a külügyi tisztségviselő.

Donald Trump nem sokkal elnökké választása után ígéretet tett az Egyiptomhoz fűződő kapcsolatok felülvizsgálatára és újbóli megerősítésére, ám tavaly augusztusban – az emberi jogok egyiptomi helyzetére hivatkozva – szintén befagyasztott egy 95,7 millió dolláros segélyt, és elhalasztotta a 195 millió dolláros katonai segély átutalását.

Tavaly szeptemberben Donald Trump és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök az ENSZ-közgyűlés ülésszakának "margóján" tárgyalt egymással, és az amerikai elnök akkor ígéretet tett arra: megfontolja a felfüggesztett katonai segélyek újbóli folyósítását.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.