A biztosítótársaságok 90 százaléka biztos benne, hogy megfelel majd a Nemzetközi Számviteli Szabványok (IFRS) előírásainak azok 2021. január 1-jén történő hatályba lépéséig, a világméretekben műkődő biztosítótársaságok több mint harmada 50 millió euró feletti összeget irányoz elő az IFRS 17 közelgő bevezetésére – közölte a Deloitte az egyik legfrissebb kutatás szerint.

A Deloitte által megbízott Economist Intelligence Unit (EIU) által végzett kutatás 340 észak-amerikai, európai és ázsiai vezető biztosítási tisztségviselő véleményét vizsgálta a bevezetésssel járó kihívások mértékéről és összetettségéről a költségvetéssel, a megfeleléshez szükséges technológiával, és a változáshoz szükséges források elérhetőségével kapcsolatban.

Az Economist Intelligence Unit felmérése kiemeli, hogy a globális biztosítók kiadásainak jelentős része a technológiai beruházásokra összpontosul. A kutatás szerint 87 százalékuk fejleszteni kívánja a rendszereit a 2021-es életbe lépés előtt – derül ki a közleményből.

A válaszadók Kanada, az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Németország, Japán, Svájc, Spanyolország, Hollandia, Kína, Dél-Korea és az Egyesült Államok biztosítóinak vezetői közül kerültek ki. A felmérés biztosítási vállalkozások széles körét fedte le, életbiztosítással, nem életbiztosítással foglalkozó biztosítókra, egészségbiztosítókra és viszontbiztosítókra is kiterjedt; a nettó díjbevétel alapján különböző méretű biztosítókat mértek fel, hogy az IFRS szabályozások által érintett valamennyi biztosítótársaság véleményét reprezentatívan tükrözzék az eredmények.

A közlemény idézi Hauer Juditot, a Deloitte aktuárius és biztosítási megoldások csoportjának vezetőjét, aki elmondta: a 2017 májusában nyilvánosságra hozott, régóta várt szabályozás célja, hogy valamennyi biztosítási szerződéstípus számára egységes követelményeket teremtsen a pénzügyi beszámolókra vonatkozóan. Ahhoz, hogy megfeleljenek, a biztosítóknak részletesebb adatokra és átfogóbb számításokra lenne szükségük, jelentősen többre, mint ami a jelenlegi könyvelési gyakorlathoz szükséges – mutatott rá.

Az öt évvel ezelőtti, a végleges standard kihirdetése előtt végzett Deloitte kutatás azt mutatta, hogy a biztosítóknak csupán 7 százaléka tervezte, hogy 50 millió eurónál többet költ az átállásra.

Hauer Judit megjegyezte: a jelentős és egyre növekvő költségek ellenére a megkérdezett biztosítók 90 százaléka biztos abban, hogy tartani fogja a határidőt. Az IFRS 17 szabályozás fontos lépés az egységes, univerzális könyvelési nyelv eléréséhez, javítja az átláthatóságot és az összehasonlíthatóságot – tette hozzá.

Mérth Balázs, a Deloitte pénzintézeti szektorának vezetője jelezte: a technológiai beruházások mellett a biztosítók specialistákat is szívesen alkalmaznak, hogy támogassák a hatékonyabb együttműködést a pénzügyi, aktuáriusi és egyéb osztályok között.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.