A tusnádfürdői polgármesteri hivatal és az illetékes vadásztársulás tizenkét veszélyesnek ítélt tusnádfürdői medve kiemelési kérvényének készítette el a dokumentációját – közölte hétfőn a Hargita megyei önkormányzat abban a közleményben, amelyben a Sürgősségi Esetek Hargita Megyei Bizottságának a hétfői üléséről tájékoztatott.

Kilövetné vagy áttelepíttetné a veszélyes medvéket az RMDSZ-es politikus
Fotó: Pixabay

A sürgősségi esetek bizottságának az ülését a két ember megsebesülését okozó vasárnapi tusnádfürdői medvetámadást követően hívta össze Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa Borboly Csaba megyei tanácselnök kezdeményezésére.

Az ülésen Borboly Csaba közölte: a környezetvédelmi szakemberek

mintegy 40 medvét azonosítottak az elmúlt években Tusnádfürdőn, és ezek közül 15 nagyragadozó kimondottan a városban vagy annak szűk vonzáskörében él.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus reményét fejezte ki, hogy már kedden pozitív válasz érkezik a környezetvédelmi tárca részéről a veszélyesnek ítélt medvék

kiemelési (kilövési vagy áthelyezési) kérésére.

Borboly Csaba sérelmezte, hogy bár a medveállomány az állam tulajdonát képezi, az illetékes állami hatóságok késlekednek azoknak a döntéseknek a meghozatalával, amelyek rendezhetnék a Tusnádfürdőn és az egész megyében kialakult veszélyhelyzetet.

A Hargita Megyei Csendőrség vezetője, Dan-Paul Iamandi közölte: amíg a helyzet stabilizálódik, a csendőrség folyamatos járőrszolgálatot biztosít Tusnádfürdőn. Hozzátette:

csak vasárnap éjjel öt helyszínről hajtottak el medvét, de a jelenlegi jogi keretek között más beavatkozási lehetőségük nincs.

A román Környezetvédelmi és Erdőgazdálkodási Minisztérium képviseletében megjelent Szép Róbert, a Környezetvédelmi Őrség főfelügyelő-helyettese kijelentette: a medvék fokozott veszélyt jelentenek Tusnádfürdőn, ezért a hatóságoknak fel kell lépniük. A főfelügyelő-helyettes szerint

szabályozni kell az erdei gyümölcsök betakarítását és az erdő használatát, és lépéseket kell tenni az erdei kvadozás és terepmotorozás megszüntetésére, hisz ezek a tevékenységek a vadak életterébe való beavatkozásnak minősülnek.

Úgy vélte: ennek az egyik következménye, hogy a medvék a lakott területeken is megjelentek.

Az elmúlt időszakban négy személyt sebesített meg a medve Tusnádfürdőn. A legutóbbi, vasárnap reggeli támadás két sebesültje kórházba került. Amint az Agerpres hírügynökség közölte: ugyancsak vasárnap medve tört be egy tusnádfürdői panzióba, egy élelmiszerboltba és egy gazdaságba is, az elmúlt héten pedig egy gyermekotthon ajtaját törte be a ragadozó élelem után kutatva.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Csak szólni kell semmi zsótinak, majd ő kilövi őket!!??
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
GeoCravker
Az RMDSZ politikusát kellene kilőni. esetleg áttelepíteni. Alaszkába. Kutyaszámlálónak.
bencemacska
Szerintem megint medve grillezést akarnak rendezni!
Veleda
Ha a medve nem tud megtanulni emberi nyelven, akkor a homo sapiens tanuljon meg medvéül.Élettérre, táplálékra és nyugalomra van szükségük. Tessék eldönteni, hogy kié legyen az erdő?
Commenter
Javaslom, a következő posványosi szabadegyetemre telepítsék át ezeket a medvéket. Lesz ott aztán nixugribugri!
tothjani
Erdélyben mindig is voltak medvék, és ezt az ott élők tudják.
Azt kellene kideríteni miért járnak be a városokba!!
Ugyanitt Erdélyből lopott tűzifa nagy tételben olcsón eladó!!!
desiro57
Kár hogy nem a viktátorkánál csinált rendet a MACI!!!
bencemacska
Nem kell olyan messze menni az öldöklésért.
Mogyoród egyik volt zártkerti részét belterületté nyilvánították. Víz, villany csatorna a tulajdonosok magánpénzén kiépítve!
Húsz éve magánosították az erdőket és 10-15 éve nemcsak a tölgyerdőt, hanem még az akácost is tarra vágták.
Az önkormányzat a terület nagy részét 1Ft/négyzetméter áron erdélyieknek adta el.
A szocializmusban honvédségi terület volt, szigorúan zártkörű vadásztársaság vadászott.
Táplálék és élőhely hiányában a vaddisznók éjjel élelmet keresnek az utcákon. Ebben az évben minden hétvégén "vadkilövés" van, tekintet nélkül a kölykezés időszakára!
Találjátok ki, kiket zavartak ennyire!?
Jozefina
Csak szólni kell semmi zsótinak, majd ő kilövi őket!!??
nezelodo
@desiro57: Át kell telepíteni a Cingébe őket, mert az egyik ott lakó úgyis azzal dicsekedett, hogy találkozott velük. A Tekesek meg legfeljebb éhen halnak az összepingált konzervdobozban, mert nem mernek előmászni belőle.
verőce21
Úgy tűnik valóban, ezek nem egy vándorcirkusz előreküldött táncoló medvéi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.