Fennáll a kockázata annak, hogy a Föld tartósan és visszafordíthatatlanul üvegházzá válik, még akkor is ha a szén-dioxid-kibocsátást sikerül a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott korlátok (1,5-2 Celsius-fokos felmelegedés) között tartani – figyelmeztetett egy nemzetközi kutatócsoport az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent új tanulmányban.

A Föld visszafordíthatatlanul veszélyes üvegházzá válhat

Üvegházhatás-prognózis – A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től. Forrás: DPA/MTVA/MTI

Az "üvegház Föld" klíma hosszú távon rögzül, globálisan 4-5 Celsius-fokkal lesz magasabb az átlaghőmérséklet az iparosodás előtti időszakhoz képest, a tengerszint 10-60 méterrel lesz magasabb mint napjainkban

- olvasható a tanulmányban, amelynek szerzői arra a következtetésre jutnak, hogy jelentősen fel kell gyorsítani az átmenetet egy emisszió-mentes világgazdaság felé.

A Föld visszafordíthatatlanul veszélyes üvegházzá válhat

Fotó: Pixabay cco

Az ember okozta üvegházhatású gázkibocsátás a Földön uralkodó hőmérséklet nem egyedüli meghatározója. Tanulmányunk azt vetíti előre, hogy az ember előidézte 2 Celsius-fokos globális felmelegedés hatással van a Föld más rendszereire is, ami további felmelegedést generál, még akkor is, ha leállítjuk az üvegházhatású gázkibocsátást

- mondta Will Steffent, az Ausztrál Nemzeti Egyetem és a Stockholmi Egyetem kutatója.

Hogy elkerüljük ezt a forgatókönyvet, szükség van arra, hogy az emberi tevékenység a bolygónk kizsákmányolásától a jó sáfárkodás irányába mozduljon

- hangsúlyozta.

Jelenleg a globális átlaghőmérséklet egy Celsius-fokkal magasabb az iparosodás előtti időszakhoz képest, és 0,17 Celsius-fokkal növekszik évtizedenként – emlékeztetett a Stockholmi Egyetem közleménye.

A Föld visszafordíthatatlanul veszélyes üvegházzá válhat

Fotó: Pixabay cco

Az ausztrál, svéd, dán, belga, német, amerikai, brit és holland kutatók tíz természeti folyamat – az örökké fagyott talaj olvadása, az óceánfenékről a metánhidrát elvesztése, a talaj- és az óceán szénelnyelő képességének csökkenése, az óceánokban a bakteriális légzés növekedése, az Amazonas esőerdőinek, az északi erdőknek a pusztulása, az északi félteke hótakarójának csökkenése, az északi-sarki nyári tengeri jég elvesztése és az Antarktisz körüli tengeri jég és jégmezők csökkenése – hatásait vizsgáltak.

Aggodalomra ad okot, hogy ezek az elemek dominóhatást idézhetnek elő. Ha az egyik elem eldől, tovább löki a többit. Nagyon nehéz lesz, vagy lehetetlen megállítani azt, hogy az egész dominósor ne dőljön össze. Lakhatatlanná válnak helyek a Földön, ha az 'üvegház Föld' valósággá válik

- hangoztatta Johan Rockström svéd kutató.

"Bemutattuk, hogy az ipari kor üvegházhatású gázkibocsátása hogyan billenti ki egyensúlyából időjárásunkat és a Föld rendszereit. Konkrétan rámutattunk a Föld gépezetét felborító elemekre, amelyek ha meghaladnak egy bizonyos stressz-szintet egyenként alapvetően, gyorsan és valószínűleg visszafordíthatatlanul megváltoznak. Az események ezen láncolata a Föld egész rendszerét egy új működési folyamatba taszítja" – figyelmeztetett Hans Joachim, a potsdami Klímakutató Intézet igazgatója.

A Föld visszafordíthatatlanul veszélyes üvegházzá válhat

Fotó: Pixabay cco

A tanulmány szerzői szerint hogy el lehessen kerülni ezt az állapotot többre van szükség, mint az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére. Javítani kell például az erdő-, a mezőgazdaság és a talajgazdálkodást, a biológiai sokszínűség megőrzését, olyan technológiákra van szükség, amelyek lehetővé teszik a szén-dioxid kivonását a légkörből és föld alatti tárolásukat.

Forrás: MTI

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
@Peller Anikó: @Shikari: Nekunk nem a tengerviz emelkedes fog problemat jelenteni, hanem az elsivatagosodas. Magyarorszag az alacsony fekvese miatt leginkabb ennek lesz kiteve, az orszag 90%-a elhetetlenne valik. Ugyhogy az idejovo vadakkal egyutt mehetunk majd mi is tovabb uj hazat keresni. Csikarival az elen. Csak nehogy keritesbe, es golyozaporba utkozzunk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tulipan
NEM JAVULT véleményem! neked édes mindegy, hogy akkor az EMBER még nem tapasztalhatta meg, azaz nem tudjuk milyen!!! Nem kell arra fogni, hogy 10 000 éve mi volt, mert a rablás igenis megtörtént!!! Szerinted a 10 000 év azonos tekintendcő, a a mostani 100-150 évvel?? Hülye! Remélem, még megéred, amikor megfagysz, mert nem lesz mivel fütened, vagy éppen a húsodért agyonver a szomszédod!
Te tényleg nagyon sötét vagy, hogy nem látod, ezek a változások,AKKOR, ha nem is évmilliók, de mindenképpen 100 000 évek alatt zajlottak, a mostani pedig alig 100-150 év alatt, ez ember nagyfokú, nyersanyaq RABLÁSA és ipari tevékenysége következtében???
tulipan
@tulipan: Tőled tanuljam a cigánysemmit?? Hahaha
csak úgy....
@Shikari: ...és csüngesz majd anyádon (vidáman) mint majom a fán...
csak úgy....
@Shikari: tibcsi! az szar a dologban,hogy te még (agyilag) nem is másztál le a fáról!
valóban ! itt a színvonal nem az igazi, köszönve neked,persze egy érzelem és értelem mentes autistának ez föl sem tünik

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.