Fennáll a kockázata annak, hogy a Föld tartósan és visszafordíthatatlanul üvegházzá válik, még akkor is ha a szén-dioxid-kibocsátást sikerül a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott korlátok (1,5-2 Celsius-fokos felmelegedés) között tartani – figyelmeztetett egy nemzetközi kutatócsoport az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent új tanulmányban.

A Föld visszafordíthatatlanul veszélyes üvegházzá válhat

Üvegházhatás-prognózis – A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től. Forrás: DPA/MTVA/MTI

Az "üvegház Föld" klíma hosszú távon rögzül, globálisan 4-5 Celsius-fokkal lesz magasabb az átlaghőmérséklet az iparosodás előtti időszakhoz képest, a tengerszint 10-60 méterrel lesz magasabb mint napjainkban

- olvasható a tanulmányban, amelynek szerzői arra a következtetésre jutnak, hogy jelentősen fel kell gyorsítani az átmenetet egy emisszió-mentes világgazdaság felé.

A Föld visszafordíthatatlanul veszélyes üvegházzá válhat

Fotó: Pixabay cco

Az ember okozta üvegházhatású gázkibocsátás a Földön uralkodó hőmérséklet nem egyedüli meghatározója. Tanulmányunk azt vetíti előre, hogy az ember előidézte 2 Celsius-fokos globális felmelegedés hatással van a Föld más rendszereire is, ami további felmelegedést generál, még akkor is, ha leállítjuk az üvegházhatású gázkibocsátást

- mondta Will Steffent, az Ausztrál Nemzeti Egyetem és a Stockholmi Egyetem kutatója.

Hogy elkerüljük ezt a forgatókönyvet, szükség van arra, hogy az emberi tevékenység a bolygónk kizsákmányolásától a jó sáfárkodás irányába mozduljon

- hangsúlyozta.

Jelenleg a globális átlaghőmérséklet egy Celsius-fokkal magasabb az iparosodás előtti időszakhoz képest, és 0,17 Celsius-fokkal növekszik évtizedenként – emlékeztetett a Stockholmi Egyetem közleménye.

A Föld visszafordíthatatlanul veszélyes üvegházzá válhat

Fotó: Pixabay cco

Az ausztrál, svéd, dán, belga, német, amerikai, brit és holland kutatók tíz természeti folyamat – az örökké fagyott talaj olvadása, az óceánfenékről a metánhidrát elvesztése, a talaj- és az óceán szénelnyelő képességének csökkenése, az óceánokban a bakteriális légzés növekedése, az Amazonas esőerdőinek, az északi erdőknek a pusztulása, az északi félteke hótakarójának csökkenése, az északi-sarki nyári tengeri jég elvesztése és az Antarktisz körüli tengeri jég és jégmezők csökkenése – hatásait vizsgáltak.

Aggodalomra ad okot, hogy ezek az elemek dominóhatást idézhetnek elő. Ha az egyik elem eldől, tovább löki a többit. Nagyon nehéz lesz, vagy lehetetlen megállítani azt, hogy az egész dominósor ne dőljön össze. Lakhatatlanná válnak helyek a Földön, ha az 'üvegház Föld' valósággá válik

- hangoztatta Johan Rockström svéd kutató.

"Bemutattuk, hogy az ipari kor üvegházhatású gázkibocsátása hogyan billenti ki egyensúlyából időjárásunkat és a Föld rendszereit. Konkrétan rámutattunk a Föld gépezetét felborító elemekre, amelyek ha meghaladnak egy bizonyos stressz-szintet egyenként alapvetően, gyorsan és valószínűleg visszafordíthatatlanul megváltoznak. Az események ezen láncolata a Föld egész rendszerét egy új működési folyamatba taszítja" – figyelmeztetett Hans Joachim, a potsdami Klímakutató Intézet igazgatója.

A Föld visszafordíthatatlanul veszélyes üvegházzá válhat

Fotó: Pixabay cco

A tanulmány szerzői szerint hogy el lehessen kerülni ezt az állapotot többre van szükség, mint az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére. Javítani kell például az erdő-, a mezőgazdaság és a talajgazdálkodást, a biológiai sokszínűség megőrzését, olyan technológiákra van szükség, amelyek lehetővé teszik a szén-dioxid kivonását a légkörből és föld alatti tárolásukat.

Forrás: MTI

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
@Peller Anikó: @Shikari: Nekunk nem a tengerviz emelkedes fog problemat jelenteni, hanem az elsivatagosodas. Magyarorszag az alacsony fekvese miatt leginkabb ennek lesz kiteve, az orszag 90%-a elhetetlenne valik. Ugyhogy az idejovo vadakkal egyutt mehetunk majd mi is tovabb uj hazat keresni. Csikarival az elen. Csak nehogy keritesbe, es golyozaporba utkozzunk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gauntlet
pedig Trumpék letagadták. akkor most mi az igazság?
Peller Anikó
@Gauntlet: A trump amerika érdekeit tekinti fontosnak. Ez egy szűklátókörű megközelítés, sajnos.

Csak egyetlen dolog hozhat enyhülést, amikor a Föld lakossága megtizedelődik. Mert máris túl késő.

@wagabund: látod, erről van szó. Nagyon nagy bajban vagyunk. Nem a nyugdíjkérdés a probléma hanem a túlélés.

Gazemberség ilyen körülmények között a gyerekboom észnélküli támogatása.
wagabund
@Peller Anikó: nem tudom itt miért szólítottál meg, de ha már megtetted, te egy igen nagy barom vagy...

te népírtásban reméled a megoldást? vedd fel a dédpapa SS egyenruháját, pucold meg a géppityut, aztán tedd, amit annyira szeretnél...
...de előtte szólok, hogy a Föld a most élő hétmilliárd ember többszörösét is el tudná tartani...csak munkára kellene fogni az ingyenélőket...megmutatni azt a pár millió hektár művelhető területet, amiből túltermelésre is lehetne előállítani mezőgazdasági termékeket...
számtalan példa van rá, hogy kell a semmiből bő termést varázsolni...ja, hogy ott dolgozni kell?

...méghogy megtizedelni a lakosságot? te egy szarházi gazember vagy..
1magyar
Addig amíg a milliárdosoknak semmi nem elég csak a vesztünkbe rohanunk. Feláldoznak a haszonért, kizsákmányolnak mindent földet, erdőt, levegőt.
Az autógyártást is maximálni kellene és a környezetszennyező gyártást, autókat mindent leállítani.
Ha nem, a milliárdosok is megdöglenek.
36
@wagabund: Ja. Mindenki informatikus és közgazdász akar lenni csak össze ne piszkolja a kezét. A kaját, azt termelje meg mindig valaki más. Na, ez így nem fog menni.
wpym
@Shikari: Így van, csak nem a magyar határon, hanem az Unió szárazföldi és tengeri határain.
wpym
@wagabund: Pedig igaza van:

Ezt úgy lehetett volna elkerülni, ha 40-50 évvel korábban 1 év alatt 2 millióra csökken az emberiség létszáma. Sajnos az élősködő emberek helyett, a növény-és állatvilág darabszáma illetve fajgazdagsága csökkent, valamint a talaj, a levegő és a víz lett visszafordíthatatlanul tönkretéve.
Most pedig már csak úszunk az árral, hiszen a folyamat durván meglódult, megállítani már nem lehet, emiatt nem az a kérdés, hogy összeomlik-e teljesen a földi ökoszisztéma, hanem az, hogy mikor.
wagabund
@36: hát ez az...

(érdemes megnézni néhány videót az amerikai, kanadai, ausztrál farmerek munkájáról...sok pénzük van, de baromi sokat dolgoznak...meg is van a látszatja, amit több tízezer tonnában, literben, darabban mérnek.)

persze ezt csak erős idegzetűek nézzék, nem azok, akiket említettél.
tulipan
Remek lesz! Remélem ügy 25 évig még kibirjuk, némi migráncsozással együtt, talán annyi víz még akad! Utána pedig majd némi emberi csete-patékkal karöltve, a fogyó anyagok mellett, szépen, még az is lehet, hogy nem is lassan, kihal a fehér és fekete emberi és állati lények összessége, lehetővé téve a földnek, hogy magához térjen e pusztításból!!!
tulipan
@Shikari: Ha többet olvasnál, tudnád pl., hogy az ivóvíz itt is fogyóban van!!! Na persze, a lényeg a magyar, mi? A többi meg NÉP, szarja össze magét?? Te hülye vizfejű, narancsos seggnyaló!!!Azt képzeled, hogy ennyi az emberi történelem?? Annyi eszed sincs, mint egy tál tökfőzeléknek! Te, BAROM!!!
vladimir putin
@Shikari: majdnem jó, de azért a kerítés alatt adnál-e vizet azoknak a másikaknak, akik kívül vannak?
Mert például a Keresztyén Magyar Egyházi Fiatal Demokrata Néppárt (Fidesz/KDNP) nem ad,
ott dögöljön meg mind, ahol van.
tulipan
@Shikari: Persze fogy, ugyi??? Az unokáidnak még elég lesz???Hahahah!
tulipan
@vladimir putin: Lehetőleg mielőbb dgölnének meg, hogy kissé nyugta lenne a népnek!
tulipan
@Horizont: Shikariban a narancsos ostoba, rövidlátó sötétség teng túl!!!
vladimir putin
@tulipan: A cigánykormány fizeti.
Az a cél, hogy ilyen Taknyokká váljanak a magyarok annak érdekében, hogy a cigányok minél többet lophassanak.
steve82
@Shikari: Kezdetnek téged kéne kirakni az országból, mert igencsak durván szennyezed a környezetet, pl. telefingod mindenféle hülyeséggel...
magyarbakancs
@Shikari: libsi taknyoskodás az értelemmel"

te mindenben a politikát látod?
tulipan
@Shikari: Majd akkor mond, ha szomjan haltál! :) Te ostoba tökfej!!!
steve82
@Shikari: Tudtad, hogy megszűnik a magyar idők? :) Lassan te is kispadra kerülsz :)
steve82
@Shikari: Jön a "válság" és lehet, hogy te nem fogsz beleférni a keretbe... Azt nagyon csipáznám! :)
Peller Anikó
@Shikari: figyelj csikari, nem szívesen szólítalak meg, de most legalább van benned némi gondolat.

Állítod, hogy nekünk elég vizünk van. Most. De ha a dolgok rosszra fordulnak (hamarosan) akkor a tengervíz visszatódul a Dunán és a Tiszán. A folyóink lefolyása drámaian lecsökken, a Tisza például csak 70-80 méter magas, az Alföld eltűnik.

Az arab hordáktól meg tudjuk védeni magunkat, most még. De ha a dolgok rosszra fordulnak akkor nemcsak az arabok de a fél világ fog küzdeni az életéért. Nem ártana jóban lenni a szomszédokkal.

@wagabund: mondd csak, hogy sikerült ezt kiolvasni tőlem? Azért szólítottalak meg mert a cikk világosan kifejti, hogy nem az a gond, hogy kevés a termőföld, mert az összes ma létező problémát sokszorosan felülírják a közeljövő drámai eseményei. A cikket ajánlottam a figyelmedbe, talán el is olvashatnád.

Én azt írtam, hogy egyetlen dolog hozhat enyhülést, amikor a Föld lakossága megtizedelődik.

Valahogy. És erre lenáciztál. Pedig egyébként értelmes vagy.
Nessy
Akkor bizony sem kerítés, sem más nem fogja megállítani a népvándorlást. Úgy mellékesen Európa is elsivatagosodik.
Hiába van a Szahara alatt víz, iszonyú mélyen van.
A meleg miatt a sarkok felé húzódnak az emberek, aki elér odáig. Mi is, aki akkor él, és mobilis.
Ez párt és állam független esemény láncolat lesz.
Yoda69
@Peller Anikó: @Shikari: Nekunk nem a tengerviz emelkedes fog problemat jelenteni, hanem az elsivatagosodas. Magyarorszag az alacsony fekvese miatt leginkabb ennek lesz kiteve, az orszag 90%-a elhetetlenne valik. Ugyhogy az idejovo vadakkal egyutt mehetunk majd mi is tovabb uj hazat keresni. Csikarival az elen. Csak nehogy keritesbe, es golyozaporba utkozzunk.
steve82
@Shikari: Álmodik a nyomor? Mert abban élsz, ha pénzért kell hozzászólásokat gyártanod. :)
Lepényleső
A föld nevű bolygó az emberek után még legalább 3,5 milliárd évig vígan ellesz. Tehát lehet,hogy
alapvetően nem a földért kellene aggódnia az embereknek?
Peller Anikó
@Lepényleső: Persze, saját magunkért kell aggódnunk és ezt szigorúan értem. Az életmódunk miatt aggódhatunk, a túlélésünk miatt aggódhatunk, a kultúránk miatt aggódhatunk, a levéltetű módjára elszaporodó embertömeg miatt aggódhatunk saját magunkért.

Nagyon jó ez a cikk, érdemes gondosan elolvasni, jól összefoglalja a ránk váró rémségeket.
1magyar
@Yoda69: Pedig akkor kerítésbe és golyózáporba ütköznénk. Akkor már eszénél lesz a maradék embertömeg.
Desischado
@tulipan: orbán így gondolja. De ha nem térünk észhez, az lesz mint a Holnap után c. Roland Emmerich filmben.
vladimir putin
@Shikari: valamikor elég rendes ütés érhette az agyadat, Takony!
Az a szerencséd, hogy jelenleg nincs ügyfélfogadás az elmegyógyban.
solidedge
Én nem aggódnék. Amint kihal az emberiség az egyensúlyújra helyreáll.
csak úgy....
@Shikari: ...mondja ezt egy élösködö,lusta faxi,aki mást sem csinál reggeltöl-estig mint a propelleren firkálja a baromságait. :)
tulipan
Sőt, az ilyen Shikari-vízfejek nélkül, lesz az IGAZI!!!
csak úgy....
@Shikari: ...és a tetelyibe,még pofátlan bunkó is ! ;)
tulipan
@csak úgy...: Nyugi, bemutatkozott!!! Ez a neve és a fajtája!
Jozefina
A világ vezető politikusait és azon országok vezetőit, ahol semmit nem tesznek a katasztrófa elkerülése érdekében mindet egytől-egyik fel kéne jelenteni, bíróság elé állítani!!!? Lehetőleg olyan országban ahol még van halálbüntetés!!!
tulipan
@Shikari: " csak a vinnyogás marad ezeknek a degeneráltaknak!"
Mármint? A TIED???
csak úgy....
@Shikari: tibim! ha nem vedelnél a gyógyszerekre,akkor nem lennének fura vizióid...
magyarbakancs
@Shikari: rossz lehet magának ,hogy folyton toppon kell lennie ,hogy libcsizzen.
a föld felmelegedésének legnagyobb oka Kína,India,USA,Oroszország.
Mert ezek az országok használják a legtöbb szén tüzelésű erőműveket.

Amiben van korszerű technológia de drága.
Én egy erőmű közelében nöttem fel és tudom mit tesz az emberekkel milyen megbetegedéseket okoz a szén tüzelésű erőmü
tulipan
@csak úgy...: Ez csonthülye! Úgy megnevetett!!! :)
tulipan
@Shikari: Tudod mit? Te meg a hülye tátogi Sügér már ezt művelitek úgyis, jó ideje nap mint nap!!! ? Minek kéne "nekünk'", noha nemvilágos kikre gondolsz, az ilyen narancsos-seggnyaló, bunkó agyatlanokat UTÁNOZNI?? Hahahaha
csak úgy....
@magyarbakancs: A @Shikari: egy sztahanovista...
tulipan
@Shikari: Te tényleg nagyon sötét vagy, hogy nem látod, ezek a változások,AKKOR évmilliók alatt zajlottak, a mostani pedig alig 100-150 év alatt, ez ember nagyfokű, nyersanyaq RABLÁSA és ipari tevékenysége következtében???
tulipan
NEM JAVULT véleményem! neked édes mindegy, hogy akkor az EMBER még nem tapasztalhatta meg, azaz nem tudjuk milyen!!! Nem kell arra fogni, hogy 10 000 éve mi volt, mert a rablás igenis megtörtént!!! Szerinted a 10 000 év azonos tekintendcő, a a mostani 100-150 évvel?? Hülye! Remélem, még megéred, amikor megfagysz, mert nem lesz mivel fütened, vagy éppen a húsodért agyonver a szomszédod!
Te tényleg nagyon sötét vagy, hogy nem látod, ezek a változások,AKKOR, ha nem is évmilliók, de mindenképpen 100 000 évek alatt zajlottak, a mostani pedig alig 100-150 év alatt, ez ember nagyfokú, nyersanyaq RABLÁSA és ipari tevékenysége következtében???
tulipan
@tulipan: Tőled tanuljam a cigánysemmit?? Hahaha
csak úgy....
@Shikari: ...és csüngesz majd anyádon (vidáman) mint majom a fán...
csak úgy....
@Shikari: tibcsi! az szar a dologban,hogy te még (agyilag) nem is másztál le a fáról!
valóban ! itt a színvonal nem az igazi, köszönve neked,persze egy érzelem és értelem mentes autistának ez föl sem tünik

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.