Eltemették Moszkvában kedden a Közép-afrikai Köztársaságban meggyilkolt három orosz újságírót.

Orhan Dzsemal haditudósítót, Alekszandr Rasztorgujev rendezőt és Kirill Radcsenko operatőrt a múlt hét elején ölték meg a rendkívül rossz közbiztonságáról hírhedt közép-afrikai országban, helyi, hivatalosan meg nem erősített források szerint a Szeleka muszlim fegyveres szervezet tagjai.

Eltemették Moszkvában a Közép-afrikai Köztársaságban meggyilkolt három orosz újságírót

Fotó: pixabay.com CCO

Mihail Hodorkovszkij orosz emigráns politikus, üzletember közölte, hogy a három újságíró az általa alapított Oknyomozás-irányítási Központtal (CUR) együttműködve orosz zsoldosszervezetekről forgatott dokumentumfilmet. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kijelentette, hogy a nyomozás első adatai szerint a támadók indítéka a rablás lehetett.

A három férfitól hozzátartozóik és barátaik három különböző helyszínen vettek búcsút az orosz fővárosban, Dzsemaltól a muszlim rítus szerint.

Zaharova múlt heti közlése szerint jelenleg 5 orosz katonai és 170 civil tanácsadó tartózkodik az országban törvényes alapon, a köztársaság elnökének felkérésére, az ENSZ Biztonsági Tanácsa illetékes bizottságának jóváhagyásával, akik nem vesznek részt a harcokban. Feladatuk a közép-afrikai kormányerők kiképzése, valamint azon fegyverek és műszaki eszközök kezelésének elsajátíttatása, amelyeket az orosz védelmi minisztérium januárban térítésmentesen szállíttatott a Közép-afrikai Köztársaságba.

Független orosz sajtóforrások és orosz nyelvű nyugati médiumok szerint az országban orosz magánfegyveresek aranybányákat és -szállítmányokat biztosítanak. Egyes hírforrások azt állították, hogy a tanácsadók és a zsoldosok között személyi átfedések vannak, és azt sejtették, hogy a bányák és a fegyveresek Jevgenyij Prigozsin oligarchához köthetők, akit a sajtóban "Putyin szakácsaként" szoktak emlegetni. Ezzel kapcsolatban hivatalos nyilatkozat nem hangzott el.

Prigozsint korábban az amerikai kormány szankciós listára helyezte, és azzal vádolta meg, hogy szentpétervári trollgyárának hamis, a közösségi médiában köröztetett híreivel 2016-ban beavatkozott az amerikai elnökválasztási folyamatba.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.