Interjút adott egy amerikai lapnak Eleni Kounalakis, az USA volt budapesti nagykövete. Szerinte ha nem figyelt volna országa kiemelten Orbánra, hamarabb véghez vihette volna a demokrácia leépítését.

A Mother Jones című amerikai lapnak adott interjút Eleni Kounalakis, az Egyesült Államok 2010-13 közti budapesti nagykövete (aki most demokrata-párti színekben indul a kormányzó-helyettesi posztért Kaliforniában).

Volt budapesti nagykövet: amit Orbán első körben nem tudott megcsinálni, azt most viszi véghez

Fotó, címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt

A lap azon kérdésére, hogy szerinte mi vezethetett Orbán Viktor 2010-es megválasztása után ahhoz, hogy hamarosan az európai nacionalisták vezetőivé váljon, Kounalakis azt felelte, az okokat a történelmi távlatok mellett a 2008-as válságban kell keresni.

Ha ugyanis a családok gazdasági biztonsága megrendül, akkor nagyobb tér nyílik a populistáknak. A volt nagykövet szerint Orbán felismerte ezt és az erősödő szélsőjobbos mozgalmak térhódítását, így utóbbiak néhány módszerét kölcsönvette, de azoknál puhább alternatívát kínált. Másfelől Vlagyimir Putyin hatalmának megerősödése is a szeme előtt állt, mint példa – persze arra vigyáznia kellett, hogy az ország NATO- és Európai Unió-tag – magyarázta a volt nagykövet.

Arra a kérdésre, hogy mik voltak Orbán Viktor első lépései, Kounalakis elmondta, Orbán elsők közt korlátozta a szabad sajtót és (ezzel azokat) az újságírókat, akikről úgy gondolta, nem kedvelik őt. Ezt azért tehette meg, mert a magyar média mindig is államilag tulajdonolt, vagy (hirdetéseken keresztül) szponzorált volt. Második lépésként a bíróságoknak ment neki, ahol lecsökkentette a bírák nyugdíjazási korhatárát, majd belenyúlt a jogrendszerbe, hogy azt is jobban tudja irányítani.

A volt budapesti nagykövet felemlegette, hogy a Fidesz-kormány átírta az alkotmányt is és megváltoztatta a Parlament létszámát, valamint a választási eljárást is. Ezzel párhuzamosan a vallási intézmények életébe is beleszólt, mint ahogy a helyi önkormányzatok függetlenségét is megnyirbálta és irányítását a maga jogkörébe vonta.

Eleni Kounalakis szerint az, hogy Orbán nem ment már hatalma elején el a falig az országreformban, az jobbára annak köszönhető, hogy az USA vezetése eléggé szem előtt tartotta az ország sorsát. Szerinte azokat a folyamatokat, amiket akkor elkezdett, azokat most fogja befejezni.

A volt nagykövet hozzátette, bár az akkori elnök Barack Obama és az akkori külügyminiszter Hillary Clinton nagyon elkötelezettek voltak, hogy Magyarországot a demokrácia talaján tartsák, a nagykövetség gyakorlatilag egyedül dolgozott, mert az országot úgy tekintették, mint amelyben már megszilárdult a demokrácia. Éppen ezért az uniós intézményekkel, mint például a Velencei Bizottság vagy az Európai Bizottság, szoros együttműködést építettek ki, hogy Magyarországot a jó úton tartsák.

Kounalakis úgy látja, a Magyarországhoz hasonló folyamatokat lehet megfigyelni Lengyelországban, Ausztriában, Marine Le Pen időszakos felemelkedésével Franciaországban, és mostanában Olaszországban – de ezek mind visszavezethetők a putyini hatalomgyakorlásra. Hozzátette, nem hitte volna, hogy hasonlóra sor kerülhet az Egyesült Államokban, aztán mégis Trump lett az elnök, akinek a módszerei hasonlatosságot idéznek fel a fentebb felsoroltakhoz mérve.

Éppen ezek miatt indul el a kormányzóhelyettesi posztért Kaliforniában a novemberi előválasztáson – szögezte le a volt budapesti nagykövet.

(Mother Jones; hvg.hu)

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
A volt amerikai nagykövet az itt töltött 4 év alatt nagyon jó megfigyelő volt. Többet látott az országból, mint nagyon sok állampolgár, aki itt született. Csak gratulálni lehet éleslátásához!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Shikari: Akkoriban! Voltak országos intézmények, egyházi fenntartású intézmények, és a zöme önkormányzati fenntartású. Az 1998-s Kórházkönyv van a polcomon, nem lennék lusta levenni, fel is sorolhatnám. Akkoriban már országos intézményben dolgoztam, segítettem az összeállításban.
2010-ben szabadult el a pokol, majd azóta is folytatódik. Különösen mióta az eü járulék adó formájában a költségvetés feneketlen bugyrába kerül, és a kormány osztja a pénzt a csillagok konstellációja szerint. Tudod, 1957- 2006 között sok mindent átéltem, több beosztásban az egészségügyben. Most mint paciens szembesülök a visszafejlődéssel bizonyos területeken,
Gauntlet
Sajnos a figyelésen kívül mást nem csináltatok. csoda hogy a nyugat van pellengérre állítva, és kajálják is? :(
csak úgy....
@Shikari: "@csak úgy...: Veled nem beszélgetek, mert túl hülye vagy! "
ne tedd velem tibi,mert depis leszek! függövé váltam az igéidtöl...
valami vallást köne alapítanod, annyira messiásos bírsz lenni.;)
csak úgy....
@Gauntlet: Szerinted mit tudott volna lépni nyugat? Ha ez köll a magyarnak,akkor élvezze... :(
Nessy
@csak úgy...: Igy igaz! Ezt akarják a zemberek, aztán mikor szembesülnek, hogy mit "akartak", akkor jön a sírás, rívás és az fogaknak csikorgatása.
Tényleg nem lehet reklamálni, hiszen kormányprogram nélküli biankó csekkre szavaztak 2,3 millióan, Igaz, ebből pár százezren csak az előnyöket élvezik a többi marad nekünk.
Bástya Béla Elvtárs
Okos ez a görög csaj! Még mindig élteti a demokráciát... Holott az csődöt mondott már Periklész idején, s akkor már rá is jöttek...
Amerikában lehet ezt erőltetni! Ott van rá igény... pl.: amikor megölik az elnökeiket... avagy legalább próbálkoznak ilyenel (ld.: R. Reagan, amikor kinyilvánította, hogy ha egyszer beteszi a lábát a fasizmus az USA-ba, akkor az a liberalizmus hátán fog belopakodni...).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.