A befektetők megnyugtatására készítették, hétfőn el is kezdik a végrehajtását – jelentette be a török pénzügyminiszter, miután a líra árfolyamvesztése újabb rekordot döntött az ázsiai-csendes-óceáni kereskedés hétfői kezdetekor.

Egyelőre titkolják, hogy mentenék meg a török lírát

Berat Albayrak a Hürriyetnek adott interjújában megismételte Recep Tayyip Erdogan államfő vádját, hogy a líra gyengesége egy Törökország elleni politikai támadás eredménye, de – mint mondta – ezt ki fogja védeni az akcióterv, amelyről azonban részleteket nem árult el. "Intézményeink megteszik a szükséges intézkedéseket, és ismertetik a piaccal a bejelentéseket" – mondta. Készítettek tervet a bankok és a reálgazdaság számára is, amely magába foglalja az árfolyamváltozást legjobban megsínylő kis- és közepes vállalkozásokat – tette hozzá a miniszter, aki Erdogan veje.

Albayrak visszautasította azt a felvetést, hogy Törökország esetleg be akarna avatkozni a dolláralapú bankszámláknál, kijelentette, hogy szó nincs ezek befagyasztásáról vagy lírára való központi átváltásáról.

Hétfő reggel az ázsiai-csendes-óceáni kereskedésben egy dollár már 7,24 lírát ért. Albayrak interjúja hatására utána valamennyit javult az árfolyama, közép-európai idő szerint vasárnap este 22 óra 40 perckor 7,08-on állt.

Erdogan vasárnap azt mondta: az árfolyamzuhanást eredményező "művelet" célja az, hogy Törökországot megadásra kényszerítse minden területen, így a pénzügyek terepén és a politikában is.

Nézzünk szembe ezzel az új, alattomos politikai összeesküvéssel. Isten segítségével, felülkerekedünk

– mondta.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
először megnézik hogy a forint hogy menekül meg !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.