A homok iránti kereslet drasztikus megnövekedése miatt könnyen lehet, hogy hamarosan homokhiánnyal kell szembenéznie az emberiségnek, és az sem kizárt, hogy a természetes nyersanyag teljesen eltűnik a Föld színéről.

Elfogy a Földről a homok

Pascal Peduzzi, az UNEP illetékese szerint az "elmúlt húsz évben megháromszorozódott" a homok iránti kereslet. Az ENSZ számára készített 2014-es jelentésében Peduzzi 50 milliárd tonnára becsülte az emberiség éves homokfelhasználását. Az építőipar éves szinten annyit betont – a beton fő összetevője a homok – használ fel, amennyiből egy 27 méter magas és 27 méter széles falat lehetne felhúzni körbe az Egyenlítőn. A világ legmagasabb felhőkarcolója, a 828 méteres dubaji Burdzs Kalifa megépítéséhez például 330 ezer köbméter betonra volt szükség, amihez a homok jelentős részét Ausztráliából kellett importálni. Természetesen nem minden épülethez van szükség ekkora mennyiségű homokra, ám még egy családi házhoz is nagyjából 200 tonna kell belőle.

Sok ország, különösen a délkelet-ázsiai államok, mostanra betiltották a homok kivitelét. A nyersanyaggal azonban továbbra is kereskednek, gyakran illegálisan. Indiában például az országszerte törvénytelenül kitermelt homokkal kereskedő homokmaffia az egyik legjelentősebb és legkegyetlenebb bűnszervezet.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Eddig azt hittem, hogy aki homoké dug a sivatagban az egy K.., de így már más a helyzet.:DDDD
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
babp1982
@Sámannus: elég egyszerű magyarázata van annak, hogy a sivatagi homok miért nem felel meg a követelményeknek túl azon, hogy nagyon finom szemcséjű ! A sivatagi homok kerek - gömbölyű- míg a rendes homok szögletes ezért amikor malterba vagy bármi kötőanyag Gál dolgozzák be szilárd kötést ad míg a sivatagi homok mivel kerek szemcsèjű nem tapad meg és szétesik .
babp1982
Egyébkènt amit a betonról hadovàlnak az úgy hülyeség ahogy van a sóder a nem keverünk homokot mert az már benne van ugyanis a folyokból kotorjàk ki a homokot meg bányásszàk és nem a folyokból nem tudom ki írta ezt a nagy marhasàgot de mielőtt leír valamit utána kène nézni, vagy a köz médiàban nem szokás gondolkodni?
terlasz
@kripton: Azok kihalnak, ezért aztán kriptonos fényes jövő köszönt ránk. ;)
ittott
@terlasz: nem
Orbán & Orbán? O/O
Hatalom & Hit? H/H
Pálinkás Pál
Van olyan hülye aki a betonba homokot rak??? a sóder alapból tartalmazza...már akkor amikor kitermelik!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.