Élesen bírálta az ENSZ leköszönő emberi jogi főbiztosa az amerikai elnököt. Zeid Raad al-Husszein a The Guardian című brit lap hétfői kiadásában megjelent interjúban többek között azt mondta, Donald Trump nyelvezete a 20. század legsötétebb korszakait idézi, sajtóellenes kirohanásai pedig kis híján erőszakra való felbujtást jelentenek.

Az ENSZ távozó emberi jogi főbiztosa szerint Trump retorikája a 20. század legrosszabb korszakait idézi

Fotó: Pixabay

A tisztségéből augusztusban távozó jordániai diplomata azt mondta, a Trump-kormányzatot nem aggasztják az emberi jogok – ezt bizonyítja az is, hogy az ország kilépett az ENSZ emberi jogi tanácsából –, és ez határozott változás a korábbi amerikai kormányok politikájához képest.

Emlékeztetett arra, hogy Donald Trump többször is "a nép ellenségének" nevezte a sajtót. Zeid Raad al-Husszein a média elleni hadjáratról beszélt, amely szerinte események olyan láncolatát indíthatta el és indíthatja el még mindig, amely könnyen ártalmakat okozhat a pusztán a munkájukat végző újságíróknak vagy esetleg öncenzúrához vezethet.

Mint mondta, az amerikai elnök stílusa máris követőkre talált, felhatalmazást adva tekintélyelvűbb országok vezetőinek, hogy olyan módon mérjenek csapást a sajtóra, ahogyan korábban nem mertek volna. Példaként Hun Szen kambodzsai miniszterelnököt említette, aki hasonló nyelvezetet használt független sajtótermékek bezáratásakor.

Az emberi jogi főbiztos bírálta az amerikai kormányzatot a határon feltartóztatott bevándorló családok szétszakításának politikája miatt is és szóvá tette az elnök "régre visszanyúló" kisebbségellenes retorikáját is. Ha a szavak emberek olyan csoportjai ellen irányulnak, amelyek régóta megszenvedik a fanatizmust, az előítéletet és a sovinizmust, az visszatérést jelent egy nem túl régvolt időszakhoz a 20. században, amikor politikai nyereségvágyból feltüzelték az érzelmeket egy kiszolgáltatott csoport ellen – mondta, hozzátéve, hogy elsősorban az 1930-as évekre és az első világháború előtti időszakra utalt.

A jordániai diplomata hivatali ideje egybeesett az ENSZ Biztonsági Tanácsának csúfos kudarcával a Szíriában és a Jemenben zajló mészárlások megállításában, valamint az emberi jogok jelentőségének leértékelődésével az ENSZ-ben, ahol a kiadások mindössze három százalékát fordítják a területre – jegyezte meg a The Guardian.

Zeid Raad al-Husszeint márciusban nem is engedték felszólalni a Biztonsági Tanácsban Szíriáról, ahol pedig a 2011 óta tartó háborúban több mint félmillióan haltak már meg. A főbiztos a brit lapnak ezzel kapcsolatban azt mondta, a nyugati hatalmak gyengülő befolyását jelzi, hogy ez megtörténhetett. "Ha Szíriáról van szó a Biztonsági Tanácsban és nem tárgyalják az emberi jogok tömeges megsértését, mégis mit vitatnak meg? A legutóbbi damaszkuszi kézműves vásárt? Nevetséges" – fogalmazott.

A jordániai herceg felelevenítette: már megbízatása elején arra a döntésre jutott, hogy a politikai viszonyoktól függetlenül szóvá fogja tenni az emberi jogi visszaéléseket. Mint mondta, ebben közrejátszott az első jelentősebb külföldi küldetése az ENSZ kötelékében a harmincas évei elején, amikor első kézből tapasztalta meg az ENSZ habozását és gyávaságát a srebrenicai muszlim beékelődés elestekor, majd azt követően nyolcezer férfi és fiú lemészárlásakor a boszniai szerb csapatok által. "Hallgatással nem lehet tiszteletet kivívni" – fogalmazott.

Zeid Raad al-Husszeint a volt chilei elnök, Michele Bachelet váltja a főbiztosi tisztségben. Tanácsként azzal szolgált, hogy ne rettenjen meg. Javasolta neki továbbá, hogy ne induljon majd második mandátumért.

A jordániai diplomata maga is egyetlen periódus után távozik. A dél-afrikai Navi Pillay kivételével eddig az összes főbiztos csak egy mandátumot töltött a hivatal élén.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
ugyanmár .
nem a politika irányít, hanem a tőke.
colibri
Vannak még normálisan goldolkodó, jó emberismerő, értelmes emberek a funkcionáriusok között. ...és vannak, akiknek a hatalom/pénz elvette az eszét...
wagabund
..."távozó jordániai diplomata azt mondta, a Trump-kormányzatot nem aggasztják az emberi jogok "...

miért? jordániát talán aggasztják?
Pálinkás Pál
@colibri: "A jordániai herceg felelevenítette: már megbízatása elején arra a döntésre jutott, hogy a politikai viszonyoktól függetlenül szóvá fogja tenni az emberi jogi visszaéléseket"
Mert őtz biztos az eszéért tették fdőbiztosnak mi??? Valahogy érdekes módon,nem jordániai kecskepásztorról olvasok!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.