A Szent Anna vadásztársulat illetékesei szerda este Tusnádfürdő határában kilőtték a városba bejáró egyik veszélyes medvét – közölte az MTI-vel Rafain Zoltán, a vadásztársulat elnöke.

Kilőttek egy medvéd Tusványoson, miután ellopta a gyerekek uzsonnáját

Rafain Zoltán elmondta, azt a mintegy 5-6 éves, körülbelül 300 kilogrammos hím medvét sikerült kilőniük, amelyik tíz nappal ezelőtt behatolt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyermekotthonba, és kirámolta az egyik hűtőszekrényt. Hozzátette: közel egy héten át figyelték a fényképek alapján azonosított állat mozgását, az általa bejárt útvonalakat, és szerda este mintegy 300 méterre a fürdőváros határától sikerült lelőni.

A vadásztársulat elnöke megjegyezte, az

elkövetkező napokban remélhetőleg a másik magányos medvét is sikerül lelőni, amelynek a kilövéséhez hozzájárult a Környezetvédelmi Minisztérium. Hozzátette: ez az állat tusnádfürdői gazdaságokba tört be, háziállatokat, kutyákat pusztított el.

Rafain Zoltán kijelentette: továbbra sem tekintik feladatuknak annak a négy anyamedvének és kilenc bocsnak az áttelepítését, amelyhez a környezetvédelmi tárca szintén hozzájárult. Arra a felvetésre, hogy a miniszter bírságot helyezett kilátásba az áttelepítési utasítások végrehajtását elmulasztó vadásztársaságoknak, Rafain kijelentette: semmilyen törvény nem írja elő számukra, hogy áttelepítésekkel foglalkozzanak. Azt is hozzátette, ehhez altatólövedékes fegyverük és ketrecük sincsen, de nem is értenek ehhez. Azt is megjegyezte: egyelőre senki nem vállalkozott a tusnádfürdői bocsos anyamedvék elszállítására, de a befogadásukra sem, pedig a minisztérium valamennyi EU-tagállamnak felajánlotta a medvefölösleget.

Rafain azt a meggyőződését hangoztatta, hogy a populációszabályozás céljából a bocsos medvék közül is ki kellene lőni néhányat. Hozzátette: az elmúlt napokban olyan anyamedvét is láttak, amely öt boccsal sétált. Szerinte ez ellentmond mindannak, ami a szakirodalomban szerepel, mert egy-egy anyamedve öt bocsot sem szokott a világra hozni, és más medve bocsait sem szokta befogadni. Hozzátette: ahol ilyen sok a bocs, ott a populáció elkorcsosul.

A vadásztársulat elnöke azt is megjegyezte, hogy a minisztériumon belül a biodiverzitási osztály foglalkozik a medvekérdéssel, de nem méri fel, hogy a medvék túlszaporodása éppen a biodiverzitást veszélyezteti. Szerinte

a Tusnádfürdő körüli erdőkben a medvék túlszaporodása miatt csökkent az egyéb vadak száma.

A Környezetvédelmi Minisztérium azután járult hozzá a tusnádfürdőre bejáró medvék kilövéséhez, illetve áttelepítéséhez, hogy július közepe óta négy személyt sebesített meg a medve a fürdővárosban.

Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a Ciolos-kormány 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

GeoCravker
A kilövőt kellene kilőni.
Egy ilyen súlyos bűnért.
Három napig éheztetném a puskás embert. Aztán leöltetném egy AK-47-essel összekötött kiflivel szemben.
Hozzányúl: puff. Egy hülyével máris kevesebb.
Ryan
"Kilőttek egy medvéd" ??? Nincs is medvém...
Sámannus
Nem értem miért hagyják, hogy bejárjanak a lakott területre az állatok?
Egyszerűen csak élelmet kell nekik kirakni az erdőbe, és nem mennek . A kis macik sem maradnak árvák.
Várható volt, ha ezek a szentek vadállatot látnak már csak élessel tudnak vadászni.
Eszükbe sem jut, hogy el is lehet altatni őket. Vissza viszik az erdőbe, és amikor ébredezik meg kell forgatni háromszor oda és vissza, majd jól el kell szaladni.:-)))))))))
dr. prédikátor
Ezeknek a barmoknak eszébe sem jut hogy nem a medvék vették el az emberek élőhelyét, hanem éppen fordítva!De hát egyszerűbb megölni mint valamilyen megoldást keresni.Tömjén zsozso féle gondolkodásmód!!!
Szeparepa2
Tévedés lesz, nekem nincs is medvém! Viszont a Tusnádfürdő és Tusványos környékén randalírozó medvék is hazaáruló immár, mert mibe tellt volna, lerohannia a szaros piknikjét ennek a tolvaj hazaáruló náci idióta patkánydiktátornak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.