A társadalom peremén, gyakorlatilag a közéletből kirekesztve él a csehországi romák több mint fele – olvasható a csehországi roma kisebbség 2017-es helyzetéről készült jelentésben, amelyet szerdán tárgyal meg a cseh kormány.

A dokumentum szerint, amelyből a CTK hírügynökség idézett szombaton, Csehországban több mint 240 ezer roma él. A 2011-es népszámláláskor ezt a nemzetiséget azonban csak valamivel több mint tízezer ember vállalta.

Csehországban sincs túl jó soruk a romáknak

Fotó: Rendőrök védenek egy roma lakótelepet egy tüntetés elől – MICHAL CIZEK/AFP

A cseh gazdaság látványos erősödése ellenére a romák helyzete gyakorlatilag nem változik, kirekesztettségük inkább fokozódik – mutatnak rá a jelentés szerzői.

A társadalomból kirekesztve, a nagyvárosok peremén kialakult gettókban több mint 125 ezer roma él. A legsúlyosabb helyzet az olmützi régióban van, ahol a romák mintegy 70 százaléka él társadalmi elszigeteltségben, a Morvaszilézia, illetve az Ústí régióban ez mintegy 60 százalék.

Csehországban a roma a legnagyobb nemzeti kisebbség, becslések szerint a romák az összlakosság mintegy 2,2 százalékát alkotják. Európában a romák számát 11 millióra becsülik, ebből az EU-ban mintegy hatmillió roma él. Szlovákiában az összlakosság mintegy kilenc százalékát teszik ki – írja a CTK.

"A Csehországban élő romák mintegy fele már integrálódott a többségi társadalomba, a roma közösség másik fele viszont társadalmi kirekesztettségben és veszélyes helyzetben él, teljes mértékben ki van szorítva a társadalom peremére" – idézi a jelentést a cseh hírügynökség.

(MTI)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Hát nem is tudom...azért igen érdekes hogy a világon mindenhol parazitáknak tartják őket!!!Vagy valamelyik jogvédő húgyagyú tud ellenpéldát mondani...??
Vagy hallott valaki olyat hogy "jajj de örülök,egy dolgos cigánycsalád költözött a szomszédomba!"
Itt az alkalom ,lehet sorolni!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
Csehországban sincs túl jó soruk a romáknak.
Ezt most hogy kéne érteni, hogy nekik automatikusan jó sors jár vagy mi a fészkes fene ?
Pálinkás Pál
Hát nem is tudom...azért igen érdekes hogy a világon mindenhol parazitáknak tartják őket!!!Vagy valamelyik jogvédő húgyagyú tud ellenpéldát mondani...??
Vagy hallott valaki olyat hogy "jajj de örülök,egy dolgos cigánycsalád költözött a szomszédomba!"
Itt az alkalom ,lehet sorolni!!
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: Értsd úgy, hogy ott is olyan rossz soruk van, mint nálunk.
CsipkeRózsa
@Pálinkás Pál: Nem kell őket szeretni, nem kell a szomszédodba költöztetni, de az élhető élet nekik is járna.
Nem csak ők tehetnek arról, hogy olyanok, amilyenek. Aki ilyen körülmények közé születik, nevelkedik, csak segítséggel tud változtatni. Talán arra is kellene egy-egy kormánynak gondolnia, és megadnia a támogatást hozzá.
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: Rózsika, mindenkinek az jár amire rádolgozik senni egyéb.
cikicakk55
@CsipkeRózsa: Mivel a Magyar TV adók nézhetetlenek,ezért én a külföldi adókat szoktam nézni. A TLC nevü adón van egy amerikai dokumentumfilm sorozat,a címe " Bazi nagy amerikai Roma lagzi" Na ott nem bántják őket,meg is van a lehetőségük dolgozni és dolgozik is a legnagyobb részük,de csak a férfiak. A nők már 14 évesen férjhez mennek,szülik a gyerekeket.Ott a lányok csak szűzen mehetnek férjhez,mert ha nem szűz,akkor kitagadja minden család.A férfiak legnagyobb része aszfaltozó. Önálló vállalkozók. Vesznek egy gépet,ami mint egy slag teríti a folyékony aszfaltot és ezzel kifejezetten jól keresnek.Ám ami ott is meg van bennük,az a harsányságuk. Nincs olyan étteremtulajdonos aki kiadná nekik az éttermet esküvőre,keresztelőre,vagy bár milyen ünnepre. nagyon nehezen találnak az ilyen alkalmakra maguknak helyiséget,mert félnek tőlük. Szinte minden bulijuk verekedésbe,lövöldözésbe,gyilkosságba, de mindenképp rendőri beavatkozással ér véget. Ott is azt csinálják amit itthon.hangoskodnak,követelőznek,de egymást sem kímélik. Ott annyira azért nem zárnak össze,mint itthon. Annyival viszont különbek,hogy a tisztaságra nagyon kényesek,a lányok már kicsi koruktól be vannak fogva házimunkára, a fiúk meg már gyerek koruktól mennek az apjuknak segíteni. Romnyicseknek hívják a fehér embereket,de ha ott egy Roma fehér emberrel akar kapcsolatot teremteni,abból hatalmas cirkusz van. A Fehér emberek családján állnak bosszút,hisz a lányok általában elszöknek a fehér fiúkkal másik államba.
Pálinkás Pál
@CsipkeRózsa: Na persze...biztos az állam mondja nekik hogy menjenek öregezni,késelni,rabolni...De tudod mit,ne mond hogy kötekszem...említs pár helyet szintén a világból,ahol sikerült őket integrálni??!Vagy ahol a rájuk költött pénz nem kidobott volt!
CsipkeRózsa
@Pálinkás Pál: Nem vagyok cigányügyi megfigyelő, nem tudok róluk példát sem arra, hogy máshol hogyan viselkednek, de nálunk akkor is kell valami segítség az életmódjuk megváltoztatására.

cikicakk55 hozzászólásából láthatod, hogy máshol kulturáltabb életet élnek, tiszták, nem lopnak, hanem dolgoznak. A mulatozásos hangoskodás, verekedés pedig nem csak a cigányoknál fordul elő.
CsipkeRózsa
@cikicakk55: Én is láttam egy-két hasonló filmet a romák esküvőjéről, és az életükről a TLC-n.
wpym
Ritka, mint a dolgos cigány.

Vajon miért e mondás?
Pálinkás Pál
@CsipkeRózsa: "de ha ott egy Roma fehér emberrel akar kapcsolatot teremteni,abból hatalmas cirkusz van. A Fehér emberek családján állnak bosszút,hisz a lányok általában elszöknek a fehér fiúkkal másik államba. "...ezt nem olvastad ua. a hozzászólásban??
CsipkeRózsa
@Pálinkás Pál: Nem minden mondatra válaszoltam, csak az általam gondolt lényeget akartam elmondani. Persze, ott sincs rendben minden vonalon az emberi kapcsolat.
CsipkeRózsa
@durbincs: Nem az egyéni segítségekre gondolok, hanem a kormány által kidolgozott és segítő szándékra.
CsipkeRózsa
@durbincs: Nem láttam, de hallottam az eltüzelt padlókról, Orbán Viktor említette I. országlása idején.

Azóta viszont nem laknak padlós lakásban, csak földesben.

A segítségnyújtás abból is állna, hogy megtanulhatnák a kulturáltabb életmódot.
kokopelli
@CsipkeRózsa: (18:55) Az angol televízió is bemutat kül. cigány családotokat,búcsusokat,
kereskedőket,vállalkozókat. Esküvőket,amiket csak a nemesi családoknál látni,igaz hogy "kiccs" náluk nem ismer határokat! A pénz sem számít!...nem nekünk való,de érdekes! ;-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.