Az EU-tagállamok kikötőinek megnyitására szólított fel Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter vasárnap, hogy így osszák szét a Lampedusánál olasz vizeken négy napja veszteglő 177 menedékkérőt, akiknek a hajóját az olasz kormány nem engedi kikötni.

A menedékkérőket az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója vette fedélzetére Málta közelében, de Málta nem fogadta be őket.

A Diciotti előtt az olaszországi kikötők is zárva maradtak.

Danilo Toninelli, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt politikusa közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy

Olaszország ismét életeket mentett, miközben Málta "minősíthetetlen magatartást tanúsított", amiért az EU-nak szankciókkal kellene sújtania.

Az olasz közlekedési és infrastrukturális minisztériumot vezető Toninelli, aki az olaszországi kikötők felett is rendelkezik, kijelentette:

az EU cselekedjen és nyissa meg kikötőit szolidaritásból, máskülönben létezése értelmetlen

Az olasz kormánypárt képviselője szerint a hajón lévő menedékkérőket ismét szét kellene osztani az EU-tagállamok között, ahogyan ez június óta már több alkalommal megtörtént, mióta az új olasz kormány megtagadja a menedékkérőket szállító hajók kikötését. Korábban Spanyolország, Franciaország, Németország is ötven-ötven embert vett át az olaszországi vizekre érkezők közül.

Az EU beavatkozását sürgette Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter is.

A római külügyminisztérium vasárnap este bejelentette, hogy a tárca hivatalos kérelmet küldött az Európai Bizottságnak megoldást sürgetve "a tagállamok közti megosztás elvét követve".

A külügyminisztérium közleménye szerint az olasz kormány elengedhetetlennek tartja, hogy a közvetlenül a Bizottság lépjen azon EU-országok megtalálásával, amelyek hajlandóak a tengeren talált személyek befogadására.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szintén közösségi bejegyzéssel kapcsolódott az ügyhöz: "Európa vagy úgy dönt, komolyan segíti Olaszországot (...) vagy kénytelenek leszünk azt tenni, ami végleg megtöri az embercsempészek üzletét. Vagyis visszakísérjük líbiai kikötőbe a tengeren talált embereket".

Ezzel egy időben Michael Farrugia máltai belügyminiszter a Twitteren válaszolt, hangsúlyozva, hogy az olasz kormány mentésként tünteti fel a 177 migráns fedélzetre vételét, miközben ez nem számított mentési műveletnek, ezért az olasz parti őrségnek a nemzetközi konvenciók értelmében az olasz Lampedusára kell vinnie a csoportot.

A Diciotti július közepén 67 embert vett át a Vos Thalassa olasz teherhajóról.

Akkor

Matteo Salvini olasz belügyminiszter megtagadta, hogy a menedékkérőket az olasz parti őrség hajója Olaszországban tegye partra. Végül az olasz államfő, Sergio Mattarella engedélyezte, hogy Itáliába érkezhessenek.

Az olasz balközép ellenzék most is az államfő kezdeményezését sürgeti.

Forrás: MTI

Fotó: YouTube

Nagyvilág - 2019. April 19., 17:33
Ezt még ki tudták menteni a Notre-dame-ból
Itthon - 2019. April 20., 08:30
Szökni akart a Teréz körúti robbantó

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
"...de Málta nem fogadta be őket."
A fasiszta Málta.
Pálinkás Pál
Majd talán megtanuljátok digók...nem taxiztatjátok a barbárokat!!!
lampa laz
Ha ez a megoldás miért nem alkalmazták eddig is,

"vagy kénytelenek leszünk azt tenni, ami végleg megtöri az embercsempészek üzletét. Vagyis visszakísérjük líbiai kikötőbe a tengeren talált embereket".
wagabund
@lampa laz: az embercsempészek elképzelhetetlen összegeket keresnek...soha nem adják fel, mindig lesz új út...és előbb-utóbb mi(is) szopunk..vékony ez a jég nagyon...

szerintem
lampa laz
@wagabund: Ez is úgy müködik mint a maffia, ahogy írtad, nagyon sok pénz van bent és nagyon magas szálakig vezet, ezért nem lehet felszámolni, no meg a politika is vastagon bent van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok