Elhunyt Németország leghosszabb ideje futó és legsikeresebb televíziós krimisorozata, a Tetthely kitalálója, Gunther Witte – közölte hétfőn a Westdeutscher Rundfunk (WDR) német közszolgálati médiatársaság.

A WDR tévéfilmeket gyártó részlegének korábbi vezetője 82 éves korában halt meg Berlinben.

Elhunyt a Tetthely német krimisorozat kitalálója

Személyével a német televíziózás és a tévéjáték műfaj "kiemelkedő alakja" távozott, de életműve "velünk marad, és továbbra is gazdagítja a nézőket" – emelte ki Tom Buhrow, a médiatársaság intendánsa.

A Tetthely külön intézménnyé vált a német televíziózásban, az ARD országos köztelevízióban a vasárnap 20.15-21.45 közötti sáv évtizedek óta "a Tetthely ideje" – tette hozzá az intendáns.

Gunther Witte 1935-ben született a mai Lettország fővárosában, Rigában. Az egykori NDK-ból 1961-ben emigrált az NSZK-ba. A WDR-nél 1963-tól dolgozott szerkesztőként és dramaturgként. A tévéfilmes részleget 1979-től vezette nyugdíjba vonulásáig, 1998-ig.

A Tetthely formátumát a hatvanas évek végén fejlesztette ki. Három alapelvet rögzített: a különálló történetekből álló krimisorozat regionális – mindig valamely városhoz vagy térséghez kapcsolódik –, a főszereplő mindig a nyomozó, és minden epizódnak van valamilyen német történelmi vagy jelenkortörténeti vonatkozása.

Az első epizódot 1970-ben mutatták be, Taxi Lipcsébe címmel. Ez volt a címe a széria 1000. részének is, amelyet 2016-ban sugároztak.

A legutóbbi, 1064. epizódot vasárnap sugározta az ARD.

A Tetthely az utóbbi 48 évben a német társadalom szinte valamennyi aktuális, fontos témáját érintette: volt szó például a szexturizmusról, a gyermekbántalmazásról, a neonácizmusról, a hajléktalanokkal szembeni erőszakról és a menekültügyről.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.