A némettől eltérő kultúrkörökből érkező bevándorlás miatt az alapelveket tisztázó társadalmi vitát kell folytatni Németországban a vallás és az állam viszonyáról és a vallás társadalmi szerepéről Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter szerint.

Seehofer társadalmi vitát folytatna a vallás és az állam viszonyáról

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Die Welt című német konzervatív lap csütörtöki számában közölt vendégkommentárjában kiemelte:

a hazaitól eltérő vallási és kulturális szokásokat ápoló emberek bevándorlása "jelentős kihívásokhoz vezetett, amelyek a vallás és az állam viszonyát is érintik".

Ezért társadalmi vitát kell folytatni "alapvető kérdésekről", köztük arról, hogy hol van a helye a vallásnak a mai Németország társadalmában, és arról, hogy miként lehet biztosítani az együttélést "egy vallásilag és világnézetileg egyre plurálisabb társadalomban".

Kifejtette: sokáig idejét múltnak, meghaladottnak számított az a felismerés, hogy a vallási fanatizmusban a társadalmi együttélést fenyegető robbanóerő van, de már az egykori Jugoszlávia szétesésével elindult polgárháborúk is megmutatták, hogy az etnikai különbségek mellett a vallási alapú kulturális különbségek jelentősége is egyre nagyobb.

Azonban elég csak a német történelem lapjaira pillantani annak belátásához, hogy a vallásokban benne rejtőznek "a könyörtelenség és az intolerancia tendenciái", és ezek a felszínre is törhetnek.

Az európaiak sok szenvedéssel, évszázadok alatt tanulták meg, hogy nehéz a békés együttélés, ha együtt jár a vallási és a politikai igazság meghatározása iránti igény. Ezért a mai állam tiszteletben tartja a vallások lelkiségi, "spirituális tekintélyét, de megtartja magának az együttélés szabályozásának tekintélyét" – írta Horst Seehofer.

Rámutatott, hogy a német alaptörvény biztosítja, de korlátozza is a hit szabadságát.

"A vallásszabadság senkit sem ment fel az alaptörvény tisztelete alól"

- hangsúlyozta a CSU elnöke.

Szavai szerint tisztázó vitát kell folytatni ezekről az ügyekről valamennyi jelentős németországi vallási közösséggel. Ehhez a vitához "tudatosítanunk kell kulturális és vallási gyökereinket", és ezt az örökséget "egészséges önbizalommal, de a más vallási és világnézeti felfogások iránti tisztelettel kell képviselni" – írta Horst Seehofer.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Ebben az egyben van igaza:
"A vallásszabadság senkit sem ment fel az alaptörvény tisztelete alól"
De ezt törvényileg kellene elérni!!! Pl egyértelműen az egész EU-ban betiltani a teljes arcot eltakaró csadort!!! Az imámok csak az adott ország nyelvén prédikálhatnának!!! Csak olyan imámok, akiknek az adott ország engedélyt adott!!! Minden bevándorlónak és EU-n kívüli országból érkező túristányak nyilatkoznia kellene, hogy az adott ország törvényei szerint viselkedik és azokat tmaradéktalanul tiszteletben tartja!!! És még nyilván lehetne pár dolgot megkövetelni azoktól, akik mendékjogot kapnak, ill. túristaként az EU-ba látogatnak!!!??
Seehofer ezzel a vita indítással nem jó lóra tett, mert szerintem nem fog elsöprő "győzelmet" aratni. Arról nem beszélve, hogy a saját pártja CSU támogatása is egyre jobban csökken Bayor tartomány nagyvárosaiban. Már inkább csak vidéken van támogatottságuk és ott is az időseb korosztány!!!??
kokopelli
@Jozefina: nem a menekültekről beszél,hanem a már honos felekezetekről!
Nyári uborkaszezon van,és valamivel el kell szórakoztatni a törzsasztalok ivóit!
A "bajuvárok" akarják az egész köztársaságra rányomni a feszület felaggatá-
sát minden nyilvános helyen!A maroknyi CSU is eljátszaná a "fontos" párt szere-
pét,amit a F.J.Strauß verekedett ki anno! Különben már akkor nem lett volna kü-
lön frakció a Bundestágban! 65 millió német kérdezi,hogy mi a "f@ß"-nak kell két
vallási párt a parlamentben! A CDU és a CSU csak megduplázza a semmittevő
szájtépő politikusokat? Mint ahogy írod közeleg a "Bayern-Wahl" (tartományi) és
ugatnak az ebek!Miért is csak a Seehoferig jutnak el a magyar, németek által nem
ismert politikusok? Azért mert a Horstl-nak (Horst) csak annyi a súlya! ;-)))
Lepkefing!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.