Szíria helyzete is szóba került.

Az Egyesült Államokban elítéltként fogva tartott, orosz állampolgárságú Konsztanytin Jarosenko és Viktor But, valamint az ott őrizetbe vett Marija Butyina, továbbá az orosz börtönben éhségsztrájkot folytató, ukrán-orosz kettős állampolgárságú Oleh Szencov helyzetéről tárgyalt telefonon Szergej Lavrov orosz és Mike Pomeo amerikai külügyminiszter – közölte csütörtökön az orosz diplomáciai tárca.

A minisztérium szerint Lavrov arra szólított fel az amerikai kezdeményezésre létrejött eszmecsere során, hogy az Egyesült Államok hagyjon fel Butyina kitalált ürügy alapján való üldöztetésével, ismételten felhívta a figyelmet Jarosenko, But és más olyan oroszok helyzetére, akik az 1999-ben megkötött bűnügyi jogsegélyegyezmény ellenére kerültek amerikai börtönökbe.

"Pompeo érintette a büntetését terrortevékenységben való részvétel vádja miatt töltő Oleh Szencov ügyét, amire megkapta a megfelelő magyarázatot" – állt az orosz külügyi közleményben.

A nemzetközi témák közül a két miniszter beszélgetésében a fő figyelmet a szíriai helyzet kapta. Lavrov hangoztatta, hogy a nemzetközi kihívások és fenyegetések megkövetelik a két ország erőfeszítéseinek összehangolását, amelyet – fogalmazott – akadályoz az Oroszország és az Egyesült Államok viszonyának aláaknázására irányuló, destruktív amerikai irányvonal. A két miniszter megbeszélte a jövőbeni kétoldalú tárgyalások menetrendjét is.

Lavrov és Pomepo először július 16-án, a kétoldalú csúcson találkozott, legutóbb pedig augusztus 10-én, szintén az amerikai fél kezdeményezésére.

Butot fegyverkereskedelem, Jarosenkót pedig kokaincsempészés címén ítélték hosszú börtönbüntetésre az Egyesült Államokban, mindkettőjüket harmadik országban kerítették kézre. Butyinát be nem jegyzett, Oroszország javára végzett ügynöki tevékenységgel vádolták meg az Egyesült Államokban, valamint kémkedéssel gyanúsítják.

Szencovot azért ítélték el Oroszországban, mert a vád szerint "terrorcsoportot" hozott létre az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2020. February 19., 17:32
Ezen a gyönyörű helyen nyaral Gesztesi Panka – fotó
Szórakozás - 2020. February 19., 17:24
Súlyos büntetést kapott a királynőtől Meghan