Őrizetbe vették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust szombat délután moszkvai otthona előtt.

Kira Jarmijs, az ellenzéki politikus szóvivője szerint a mostani őrizetbe vétel indoka, hogy Navalnij januárban részt vett az orosz fővárosban rendezett kormányellenes tüntetésen, amelyen a márciusi elnökválasztás bojkottjára szólítottak fel. A szóvivő hozzátette:

az ellenzéki politikust egy helyi rendőrőrsre vitték, később viszont állítólag egy törött ujja miatt kórházba kellett vinni. Navalnij feltételezhetően őrizetbe vétele során szerezhette a sérülést.

Az ellenzéki politikus szeptember 9-re hirdetett újabb tiltakozó akciót, ez alkalommal a nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen.

Navalnij utoljára májusban került rácsok mögé, amikor nem engedélyezett tüntetés szervezése címén harmincnapi adminisztratív őrizetet szabtak ki rá. Navalnij május elején, két nappal Vlagyimir Putyin elnök újabb beiktatása előtt Nem cárunk ő nekünk! jelszóval kezdeményezett országos megmozdulást. A politikust nem engedélyezett tüntetések miatt korábban már több ízben elzárásra ítélték, amit ő a gyülekezési jog megsértésének minősített.

Ismét őrizetbe vették Putyin fő politikai ellenfelét

A 42 éves Alekszej Navalnij – aki a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt – a 2013-as moszkvai polgármester-választáson meglepetésre a második helyen futott be. A politikus, aki az elmúlt két év során több országos korrupcióellenes tüntetést kezdeményezett, az idén márciusi elnökválasztáson megpróbálta Putyin kihívójaként pozícionálni magát, de a Központi Választási Bizottság

– függőben lévő büntetéseire hivatkozva – elutasította jelöltként való bejegyzését.

Cikk- és címlapkép: Alexander Nemenov / AFP

(MTI)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Na ugye,milyen humánusak az ottani rendőrök? Van ahol egy rendőrautóba ülést túl
sem él az ember,ott meg véletlenül csak az ujja törött,-önként,hogy mennyi?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
advocat
Ott már így megy. Nálunk még csak épülnek a stadionok.
Eladott Ország
Mi a gyászt keres egy uniós tagország kormányzati oldalán bármilyen orosz kód, akkor is hatalmas kérdőjel lenne, ha nem látnánk a putyinizálódás nyilvánvaló jeleit a mindennapokban: a rendőrállam kiépítésének analógiáit, az egyértelmű Oroszországhoz való dörgölőzést, a nyilvánosság orosz álhírekkel butításának igyekezetét, és ha nem titkosították volna az orosz hitelből épülő Paks 2 üzlet majd minden elemét. Attól válik viszont igazán ijesztővé a dolog, hogy a Yandex 2011-ben maga hozta nyilvánosságra, hogy adatokat szolgáltatott felhasználóiról az orosz titkosszolgálatnak. Konkrétan egy ellenzéki bloggert és korrupcióellenes aktivistát, Alexej Navalnijt támogató civilek adatait adta át Putyin titkosszolgálatának. Nem leszünk gyarmat. Már vagyunk. Ez az orosz kóddal való szórakozás pedig akkor is magyarázatra szorulna, ha sunnyogva eltüntették.
SystemError
Ebből látszik, hogy rettegnek a kis diktátor patkányok...
SystemError
@advocat: Azért komolyabb probléma esetén már kiküldték a kopaszokat a választási bizottsághoz.. Szerintem, ha valami komolyabban veszélyeztetne bármit, ezek már a retkes kis náci arcukat mutatnák, mármint kopaszok formájában...
vladimir putin
@durbincs: maga a börtönből szabadult, vagy az elmegyógyintézetből?
IQ: mínusz 400-as ökör.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.