Félárbócra engedik a Fehér Házon az amerikai nemzeti lobogót a szombaton elhunyt John McCain arizonai szenátor temetése napjáig, azaz vasárnapig. Erről Donald Trump amerikai elnök rendelkezett hétfőn.

A zászló félárbócra engedéséről szóló, Trump által aláírt proklamációban az elnök hangsúlyozta: "politikai nézeteink és politikánk különbözőségei ellenére is nagy tisztelettel adózom John McCain szenátor haza érdekében tett szolgálatai előtt". Hozzátette: a tisztelet jeleként rendelte el, hogy a zászló félárbocon maradjon a néhai szenátor temetéséig, amelyre vasárnap kerül sor a marylandi Annapolis haditengerészeti akadémiájának sírkertjében.

A Bloomberg hírügynökség munkatársa kommentárra kérte a Fehér Házat, amely azonban nem kívánt élni a lehetőséggel. A hírügynökség megjegyezte: gyakran fordul elő, hogy az amerikai elnökök proklamációban rendelik el a Fehér Ház nemzeti lobogójának félárbócra engedését. Donald Trump elődje, Barack Obama négy alkalommal írt alá ilyen értelmű nyilatkozatot: Daniel Inouye hawaii, Robert Byrd nyugat-virginiai, Arlen Specter pennsylvaniai és Edward Kennedy massachusettsi szenátorok halála után.

A nyilatkozatban Donald Trump tudatta: felkérte Mike Pence alelnököt, hogy ő búcsúztassa pénteken a néhai szenátort a washingtoni törvényhozásban felállítandó ravatalnál, illetve megbízta John Kelly kabinetfőnököt, James Mattis védelmi minisztert és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadót a kormányzat képviseletével a kongresszusi ravatalnál és a washingtoni katedrálisban szombaton sorra kerülő gyászszertartáson.

A McCain család szóvivője hétfőn közölte: tudomása szerint az elnök nem vesz részt a temetésen.

John McCaint előtte szerdán, születése napján az arizonai szenátus épületében ravatalozzák fel.

Hétfőn délután a szenátusban is megemlékeztek a 81. életévében elhunyt szenátorról.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.