Az Egyesült Államok három tagállamában, Floridában, Arizonában és Oklahomában kezdődtek kedden előválasztások a novemberi félidős választások előtt.

Az Egyesült Államok három tagállamában tartanak előválasztásokat

Floridában és Arizonában képviselőházi és szenátusi jelöltek, valamint kormányzójelöltek között választanak mindkét párt szavazói, Oklahomában kormányzójelöltre voksolnak.

Elemzések szerint mind Floridában, mind Arizonában nyílt a verseny mindkét pártban: mind a demokraták, mind a republikánusok színeiben több jelölt indul. Arizonában Jeff Flake republikánus szenátor visszavonulása miatt választanak szenátort, míg a szombaton elhunyt John McCain szenátor utódját majd Doug Ducey kormányzó nevezi ki a néhai politikus temetése után.

A The Wall Street Journal elemzése szerint az előválasztások eredményei republikánus oldalon mindhárom államban Donald Trump befolyásának felmérésére is alkalmasak lesznek. Az ABC televízió elemzője így fogalmazott: a jelent a néhai John McCain volt szenátor, illetve a halálhíre és pályájának méltatása uralja, a Republikánus Pártot Donald Trump.

Arizonában Donald Trump tartózkodott a kampányolástól és attól, hogy bármelyik jelöltet is nyíltan a támogatásáról biztosítsa. Egyébként valamennyi jelölt az ő híve. Trump egyedül Doug Ducey jelenlegi kormányzó újraválasztása mellett tette le a voksát, megfigyelők ezért arra is számítanak, hogy a kormányzó McCain helyére olyan politikust nevez majd ki, aki az elnök támogatója.

Floridában a helyi republikánus pártelit jelöltje, Adam Putnam helyett Trump a riválisát, Ron DeSantis képviselőt támogatta, aki ezután két számjegyű előnyre tett szert a közvéleménykutatásokban.

A Demokrata Párt előválasztási várható eredményeiből az elemzők arra próbálnak majd következtetni, hogy a párton belül mely áramlat politikusai állnak győzelemre. A felmérések szerint a női jelöltek és a szocialista elképzeléseket hirdetők a legnépszerűbbek. E tekintetben a floridai előválasztások lehetnek iránymutatóak.

Az Egyesült Államokban novemberben lesznek az úgynevezett félidős – tehát az elnöki ciklus félidejében tartott – választások. Ekkor a képviselőház egészét és a szenátus mintegy egyharmadát megújítják, valamint több tagállamban kormányzóválasztások is lesznek.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.