Washington "aktívan kommunikál" Moszkvával a szíriai vegyi fegyverek ügyében – jelentette ki James Mattis amerikai védelmi miniszter a Pentagonban tartott sajtókonferenciáján kedden.

A miniszter elmondta: miután a napokban sajtójelentések láttak napvilágot arról, hogy a szíriai kormányzat vegyi fegyvereket szállít azokba a lázadók által ellenőrzött térségekbe, amelyeknek a visszafoglalására készül, az amerikai külügyminisztérium egyeztetett Moszkvával, hogy elejét vegyék ennek.

James Mattis egy sor más kérdésben is kifejtette a tárca álláspontját.

Jemenről szólva hangsúlyozta: a szaúdi vezetésű koalíciónak nyújtott amerikai támogatás nem feltételek nélküli, bár nem konkretizálta az Egyesült Államok esetleges feltételeit e támogatás biztosításához. Mint fogalmazott, Washington folyamatosan felülvizsgálja a támogatást. Leszögezte: az amerikai politika célja Jemenben a civil áldozatok számának minimálisra szorítása és egy ENSZ-részvétellel megtartott béketárgyalás minél előbbi megindítása.

Iránt az Egyesült Államok figyelmeztette – mondta a miniszter – és a továbbiakban felelősnek tartja a térség bajaiért.

Szíriát illetően leszögezte: a szíriai népnek kell megválasztania új kormányát, amelyet azonban az amerikai álláspont szerint nem szabad Bassár el-Aszadnak vezetnie.

Törökország döntését, miszerint orosz légelhárító és rakétaelhárító rendszereket vásárol, aggodalomra okot adónak minősítette.

A Dél-Koreával közösen tartott nagyobb hadgyakorlaton az Egyesült Államok nem vett részt – az Észak-Koreának teendő bizalomépítő gesztus jeleként –, de a kisebbeket nem függesztette fel. "Egyáltalán nem tervezzük a többi hadgyakorlat felfüggesztését" – fogalmazott. Hozzátette: a jövő évi nagy hadgyakorlat ügyében még nem született döntés.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Ez milyen jól hangzik Szíria szemszögéből. Azért nem kell csodálkozni, hogy bekattannak ott az emberek. Arról a variációról miért nem beszélünk soha, hogy huzzon a picsába az összes nagyhatalom a barátként jöttem szövegével a picsába!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.