Az elmúlt hetven évben háromszáz katolikus pap követett el szexuális erőszakot gyerekek ellen.

A Vatikánnak tudomása volt a római katolikus papok gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaéléseiről az Egyesült Államok Pennsylvania államában, ugyanis számos esetről jelentéseket küldtek Rómába helyi püspökök. Shapiro pennsylvaniai főállamügyész közlése alapján. Shapiro augusztus közepén ismertette egy, 18 hónapon keresztül folytatott vizsgálat eredményét, mely szerint Pennsylvania államban

az elmúlt 70 évben több mint 300 katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket, áldozataik száma meghaladja az ezret.

A főügyész kedden tudatta: bár az egyház rendszeresen tagadta a szexuális bántalmazásokat, a pennsylvaniai püspökök titokban feljegyezték az eseteket, és gyakran jelentéseket küldtek a Vatikánnak róluk.

Tudott a Vatikán a pennsylvaniai papok szexuális visszaéléseiről

A pennsylvaniai vádhatóság több mint 500 ezer oldalnyi belső dokumentumot, feljegyzéseket vizsgált meg, meghallgatott többtucatnyi tanút és számos papot. Az egykori áldozatok arról számoltak be, hogy papjaik vagy kábítószerrel bódították el vagy más módon manipulálták őket, volt, aki elmondta, hogy amikor otthon elmesélte, mit műveltek vele, a szülei megverték, mert azt hitték, alaptalanul vádaskodik.

Az áldozatok között akadtak olyanok is, akik a szexuális visszaélések idején tízévesnél is fiatalabbak voltak.

Shapiro kiemelte a rendőrök felelősségét is az augusztus közepi jelentésben: nem egy esetben visszautasították a nyomozást, amikor kiderült, hogy papok a gyanúsítottak. A jelentés leszögezte: a püspökök és a bíborosok lényegében védve voltak. Közülük sokakat, néhányat a jelentésben szereplők közül is, előléptettek. A főügyész hangsúlyozta, hogy a bűncselekmények elleplezése gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy valamennyi egykori áldozatnak igazságot szolgáltassanak.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Tudta a Vatikán? Ki nem? Évszázadok óta köztudott. Csak a faluban nem mertek beszélni róla.
Vagy a ministránsgyerekek vagy a házvezetőnő (ez talán egy fokkal jobb). És ha megesett (ami a ministránsfiúnál nem volt várható), akkor a jóságos papbácsi befogadta a ""megesett lányt"". Oszt, uccu neki, ment minden tovább.
Jobb falvakban, ha fiatal és jóképű pap kerül a gyülekezet élére, a születendő gyerekek nagyrésze hasonlított rá. Kivéve, ha az új asszonyka nagyon ronda volt.
36
Rendben, rendben, fel van már tárva mindenféle ügy a katolikus egyházról és mindenért bocsánat is lett kérve.

De most már megnézhetnék a reformált egyházak a zsidóság, és a muszlimok tájékán is hogyan állnak ezek a dolgok.

Amúgy, a civil jogvédőknek most ki kellene jelenteniük-mint a muszlimokkal kapcsolatban-, hogy szegény katolikus papok, a nőtlenség miatt, a sok "felgyülemlett feszültséget" valahogy le kellett vezessék.
Pálinkás Pál
No mi van pápafanok...a vén hülyének arra vcanb esze hogy a muszlimok lábát csókolgassa,de hogy rendet tegyen a saját háza táján...???!!!
anima
És ez csak Pennsylvania-ban történt (úgy látszik, ami Pennsylvania-ban történik, az nem marad ott), de ezenkívül qrva sok ország qrva sok városában (falujában, tanyáján) megtörtént/megtörténik ugyanez.
A "szent" emberek kicsi pöcsével csak a baj van.

Pedofil buzi vagyok, most akkor mit csináljak?
Mennyé' papnak, köcsög !!!

Erdő Péter meg hangozza hangzatosan a szólamot jó kiscserkészként...
A Q anyátok !!!
anima
És ezek akarják megmondani a frankót a családról, meg a szeretetről, ugye Böjte "666" Csaba?
Te a Sátánnak vagy a testvére, és nem nekem - az biztos !!!
JAJMÁR
Hú de irritál, amikor általánosítva bűnöket -vagy gyanúkat, feltételezett bármiket - kiterjesztenek. A nagyon "tökös" cikkírók óvakodnak a megszemélyesítéstől? "Brüsszel", az is egy olan, meg ez a Vatikán is...

és miközben mélyen elítélendő, ha elsikálni akarták a mocskot, de kik? Neveket, tisztségeket kellene írni, személyeket lehet felelősségre vonni, de egy államot? A "kiterjesztés" eleve felmenti a személyeket, tévútra vezet. Ártatlan embereket egy kalap alá vesz bűnösökkel.
Jól kinézünk akkor, mert sorra kerül bármilyen okból Mo. is előbb v. utóbb! Te is, aki most ütöd a Vatikánt! Aki persze lehet, hogy a "Böjte..." ? na, ne má' !
anima
Böjte "666" Csaba, van az pénz?
3 ezer forint fejenként?
Ingyért kiplakátolva, mert fideszes román szopónyikfantom vagy?

Amikor elkezdődik az IGAZI harc, ezért a világért, akkor te (ha még élsz - ha nem élsz, az nem azt jelenti, hogy megúszod, mert SENKI nem ússza meg!), és a fajtád - MINDENESTÜL - mentek a levesbe.
Mert ebből a dzsuvából nem dumálod ki magad, köcsög, Böjte "666" Csaba !!!

Szerinted miért írtam a kvalitásaimról?
Csak úgy, bele a világba a semmiért?

Aminek el kell jönnie, az eljön.
Akiket felhasználnak, azokat felhasználják - a tudásuk szerint -, ha akarják, ha, nem.
De én akarom, hogy felhasználjanak a tudásom szerint a végítéletben.
Ha szeretni kell, én szeretek.
Ha ölni kell, akkor ölök.
Mert kemény vagyok, mint a vídia.
(De tényleg !!! Sajnálom, hogy ilyen keménynek születtem !!!
"Nem tehettem róla, nem tehettem róla, igazán, igazán nem tehettem róla")

:)
Csizmás Kond
...gondolom senkinek nem tűnt fel, hogy ez a cikk az ámerikai papokról szól...tudjátok az innen menekült leszármazottakról, a lehetőségek hazájának a szülötteiről...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.