Az első fél évi GDP-arányos 1,61 százalékról 1,26 százalékra mérséklődött az első hét hónapban a román államháztartás hiánya – közölte csütörtökön a román pénzügyminisztérium.

Tavaly az első hét hónapban az államháztartás hiánya GDP-arányosan 0,63 százalék volt.

A bevételek 13,9 százalékkal nőttek a tavalyi azonos időszakhoz mérten, a GDP 17 százalékát tették ki. A nyugdíjjárulék áthárítása az alkalmazottakra 37,5 százalékkal gyarapította az nyugdíjjárulékból származó bevételeket, általános forgalmi adóból 9,8 százalékkal, a jövedéki adóból 9,2 százalékkal több folyt be az államkasszába. Ugyanakkor a személyi jövedelemadó (szja) utáni bevételek 22,7 százalékkal csökkentek, miután a kormány 16 százalékról 10 százalékra mérsékelte az szja-t.

A kiadások 18 százalékkal haladták meg a tavalyit, főként a közszférában végrehajtott a közszféra béremelései következtében. A szociális kiadásokra szánt kiadások is 13 százalékkal nőttek azt követően, hogy tavaly júliusban 9 százalékkal, az idén júliusban további 10 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak.

A közberuházások értéke elérte a 10,9 milliárd lejt (2,3 milliárd euró), ami csaknem 30 százalékkal haladja meg a tavalyit.

Románia az idén 3 százalékos államháztartási hiányt tervez.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Na ott is ellopták a nemzeti vagyont, csau elpatkolása után többlet volt, a rendszerváltás (gengszterváltás) ott is látszik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.