David Remnick, a The New Yorker főszerkesztője hétfő este visszavonta Donald Trump elnök volt tanácsadója, Steve Bannon meghívását a lap szokásos évi fesztiváljára.

„Megváltoztattam a véleményemet” – írta munkatársainak küldött feljegyzésében hétfőn David Remnick, miután közleményt adott ki arról, hogy visszamondja a hazai és nemzetközi politikai és közéletben egyaránt vitatott, a jobboldali populisták európai összefogását szorgalmazó Bannon meghívását a tekintélyes eseményre.

Közleményében a főszerkesztő azt hangsúlyozta: egy későbbi időpontban és hagyományosabb újságírói környezetben tervezi meginterjúvolni a volt elnöki tanácsadót.

Botrány kerekedett egy újságnál, miután meghívták Trump volt főtanácsadóját

A New Yorker fesztivál egyik fő vendég Steve Bannon lett volna, akivel David Remnick tervezett pódium-interjút készíteni. Az interjú előre bejelentett témái

a fehér nacionalizmus, a fajgyűlölet, az antiszemitizmus és az illiberalizmus lettek volna.

A meghívást hétfő reggel hozta nyilvánosságra Remnick, estére azonban a meghívott vendégek egy része tiltakozását fejezte ki Bannon miatt és kilátásba helyezte távolmaradását a rendezvénytől. Judd Apatow filmrendező elsőként protestált, Twitter-bejegyzésben közölte:

nem veszek részt olyan rendezvényen, amely elfogadhatóvá teszi a gyűlöletet.

Hozzátette: reméli, a The New Yorker változtat a szándékán és lemondja Bannon meghívását. „Talán elolvashatnák saját riportjaikat az ideológiájáról” – fogalmazott a rendező. Csatlakozott hozzá John Mulaney színész, standupos és szövegíró, aki szintén bejelentette, hogy ha Bannon ott lesz, ő távol marad. Jim Carrey színész Twitter-üzenetben közölte álláspontját:

Bannon? És én? Ugyanabban a programban? Ez soha nem fordulhat elő.

Roxane Gay írónő és egyetemi tanár, a The New Yorker rendszeres szerzője még azt is megígérte, hogy az éppen készülő esszéjét is visszavonja a magazintól, ha Bannon ott lesz a fesztiválon.

„Interjút készíteni Bannonnal nem jelenti az elvei támogatását” – írta a visszavonását bejelentő közleményében David Remnick. Hozzátette: fontosnak tartotta volna, hogy a félidős választások előtt megszólaltasson valakit, aki segített „a trumpizmus megalkotásában”.

Bannon közleményben reagált a történtekre. Leszögezte, azért fogadta el a meghívást, mert szemtől szemben akart beszélgetni „nemzedéke egyik legvakmerőbb újságírójával”. A meghívás visszavonásáról azt mondta:

azt bizonyítja, hogy Remnick pipogya, amikor szembekerül az ordító online csőcselékkel.

Az egykori főtanácsadó több európai országban is előadásokat tartott, többek között Magyarországon is, ahova az Európa jövője című konferencia keretében érkezett idén tavasszal.

Cikk- és címlapkép: Facebook/ Steve Bannon

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.