Tömeges részvételre szólított fel a jövő heti katalán nemzeti ünnepen Quim Torra katalán elnök kedden a barcelonai nemzeti színházban mondott politikai évnyitó beszédében.

Hangsúlyozta: a katalán függetlenségi politikusokkal szemben indult bírósági eljárásokban csak a felmentő ítéletet tartja elfogadhatónak.

Tömeges részvételt akar a katalán elnök a jövő heti nemzeti ünnepen

Katalán függetlenségi menet 2012-ben

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Kippelboy

Kitért arra is, hogy a kialakult konfliktust a spanyol állammal egyezetett, kötelező érvényű, és nemzetközileg elismert önrendelkezési népszavazás oldaná meg.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

staro2
Nem vagyok katalán.
Alapból rokonszenvezek a népek függetlenségi törekvéseivel,és zsigerileg undorodom attól a hatalmi gőgtől, ahogy a spanyol kormány a katalán ügyet kezelte.
Ha van Madridban egy fal ahova a hajdan spanyol, majd elveszített országok vannak felvésve (van belőlük jócskán) akkor remélem a kőfaragó ár méricskéli, hova írja, hogy Katalónia
Üsd be a Google-ba a Catalonia is not Spain kifejezést és meg fogsz lepődni.
almalibre
@staro2: Nem vagy katalán, és a helyzettel sem vagy tisztában.
Nem a spanyol gőg vezérli a szitut (a gőg egyébként épp a katalánokat jellemzi), hanem az, hogy van egy vonal, ami már nem átléphető. A katalánok nem egy elnyomott népcsoport, olyan autonómiával rendelkeznek, amit Erdély még álmodni sem mer magának… A katalánok verhetik a mellüket, de a helyzet az, hogy független katalónia csak akkor létezett, mikor a mórok uralták Spanyolország nagy részét 1000 évvel ezelőtt, ha pedig vissza próbálnánk alakitani Európa 1018-as helyzetét, igen Nagy problémával kerülnénk szembe.
Egyébként a katalánok már tartokkak korábban is népszavazásokat, ami azzal az eredménnyel zárult, hogy lakosság fele nem kiván elszakadni, így mondható, hogy maguk a katalánok sem egységesek az elszakadást illetően…
staro2
@Mirabilis:
Ezt ne te döntsd már el innen cca 2000 kilométerről.
Hagyj valami döntést nekik is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.