Kedden vitázik, majd szerdán szavaz az Európai Parlament (EP) plenáris ülése a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentésről, amelyet a testület illetékes bizottságában korábban nagy többséggel elfogadtak.

Az Európai Parlament kedden vitázik, szerdán szavaz a magyar különjelentésről

A kedden délután 3 órakor kezdődő strasbourgi vitán Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz, aki hét percet kapott a felszólalásra.

A jelentést összeállító holland zöldpárti Judith Sargentini elmondta, szoros szavazásra számít, mert ugyan képviselőtársainak túlnyomó többsége egyetért a szöveg megállapításaival, a pártpolitika még közbeszólhat, ugyanis a jóváhagyáshoz elengedhetetlen a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt legalább részleges támogatása.

A dokumentum elfogadáshoz a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) van szükség. A tartózkodás nem fog leadott szavazatnak számítani.

A jelentés szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, s ez indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti, gyakran atomfegyverként is emlegetett eljárás megindítását. A szövegben számos aggályosnak ítélt kérdést felsorolnak az alkotmányossággal, a választási rendszerrel, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, ahogyan a véleménynyilvánítás, a tudományos élet, az egyesülés és a vallás szabadságának, valamint a kisebbségek, például a romák és a zsidók, vagy a menedékkérők jogainak területével, az egyenlő bánásmóddal összefüggésben is.

A jogállamisági eljárás megindításának szakértők szerint ebben a fázisban inkább politikai, mintsem jogi jelentősége lenne. Ha az EP elfogadja, akkor a tagállami kormányokat tömörítő tanács négyötödös többséggel dönt majd arról, valós-e a veszélye annak, hogy az országban csorbulnak az Európai Unió alapértékei.

A hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely az uniós alapértékek súlyos és rendszerszintű megsértése esetén – végső soron akár az érintett állam szavazati jogának a felfüggesztésével vagy más komoly szankcióval is járhat, de ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatására van szükség, amit az elemzők szinte kizártnak tartanak.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Eloszor is: barmi lesz a szavazas eredmenye, MIERT ENGEDIK MEG, hogy Anglia is szavazzon? Hiszen szamukra semmi tetje nincs a szavazasnak: akarmit mondhatnak, "utanuk a vizozon"...
Ha most ebbe a dontesbe belekeverik a szemelyes - kicsinyes - partpolitikai erdekeket is, akkor az EU-nak annyi: nem masok ok sem, mint a baromi nagy szervezet ENSZ, barmifele ero nelkul.
Remelem, Sargentini megemliti az OLAF jelenteseket is, amik reszletesen elemeztek peldaul az unios penz sajat zsebbe valo ataramoltatasat. Ok SEM buntetoszervezet, hanem csak ajanlasokat tehet, amin orban ket palesz kozott valoszinuleg halalra rohogi magat...
karma1
@Commenter: A profeta szoljon Beloled... De ha most elkezdenek EPP-szavazasokra gondolni a jovoben (amikor Magyarorszag kellett a 2/3-os tobbseghez a parton belul), akkor ok sem csinalnak semmi mast, mint az adofizetok penzen sakkoznak es gittet ragnak odaben az Europai Parlamentben.
RonaGyuri
Már majdnem egy mókás paradigma

de jól jellemzi a mai matyar rögvalóságot

A legnagyobb, legdurvább beleszólás Európa részéről a magyar politikába, ha nem szól bele a magyar politikába! =))
tudode
Tiszteletreméltó az EU türelme ehhez a MEGTÉVEDT bárány-KÁHOZ, aki SAJÁT ORSZÁGÁVAL leplezi, JOG-ÁSZ tanulmányaival, közjogi tisztségével VISSZAÉLVE, amelyre nem volt példa sem az ország, sem az EU történetében (Sólyom László, Vörös Imre által is nevén nevezve a falusi gyermek csínytevését), mégpedig azt a csúfos helyzetet, hogy.
.
-- .KÖZJOGILAG ÉRVÉNYTELEN baksissal, és ennek következtében
.
-- jogilag NEM LÉTEZŐ TAGORSZÁG
.
állampolgárai ÉRDEKÉBEN felemelje szavát, írásba foglalja az ÉRINTETT TAGORSZÁG hatáskörébe tartozó ALAPJOGOK semmivé tételét.
.
Jogász ismerettel nem rendelkezőként ahhoz hasonlítható a KIALAKULT jogi helyzete annak az országnak, amelyet a MAGÁN TÁRSASÁG tart a JOG FOGSÁGÁBAN, mint
.
-- amikor egy SEBÉSZ ORVOS, tudománya birtokában, tesz kárt a MŰTŐASZTALON kiszolgáltatott betegnek.
.
Tehetetlen úgy az EU, mint bárki ebben az országban EZZEL az ORSZÁG ELLEN ELKÖVETETT hadicsellel szemben "csak" a PARTVONALRA SZORÍTOTT "alkotmánybíróság" mondhatná ki az ITÉLETET, mégpedig azt, hogy
.
-- a NER által egyoldalúan megszavazott ALAPTÖRVÉNY KÖZJOGILAG ÉRVÉNYTELEN, és
.
-- ennek következtében Magyarország jogilag nem LÉTEZIK!,
.
De a MEGÉLHETÉSI JOG-ÁSZ TÁRSADALOM jó része megjátssza a SÜKETET, vakot, miközben az ORSZÁG CSÚSZIK a FELELŐTLEN GALERIVEL együtt a SEMMIBE!
.
Köszönet illeti az EP-t, hogy kiáll, jobb belátásra szándékozik bírni ezt a PÉNZ-, ÉS HATALOMÉHES gyülekezetet, az ALATTVALÓVÁ SILÁNYÍTOTTAK érdekében!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.