A lengyel kormánypártiak nem.

A Sargentini-féle magyar különjelentés elfogadása mellett készülnek szavazni a Lengyelországban ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) és Lengyel Parasztpárt (PSL) képviselői, akik az Európai Parlament legnagyobb frakciójának, az Európai Néppártnak (EPP) a tagjai – derül ki a Rzeczpospolita című lengyel napilap keddi cikkéből. A lengyel kormánypárt viszont jelezte: képviselői nemmel szavaznak.

Jedrzej Bieleckinek, a jobbközép független lap cikkírójának Janusz Lewandowski volt lengyel uniós biztos, a PO európai parlamenti képviselője, elmondta: "A 7. cikk elindítása mellett szavazunk, bár ez ügyben nem lesz pártfegyelem."

Lewandowski azzal érvelt: a jogállamiság tekintetében Magyarországon és Lengyelországban "hasonlóak a fejlemények". "Képmutatás lenne – mondta –, ha Magyarországhoz másképp viszonyulnánk, mint Lengyelországhoz, csak azért, mert a Fidesz az EPP tagja." A Fideszhez fűződő viszony miatt "a szociáldemokraták és a liberálisok egyébként folyamatosan támadják (az EPP-t)" – fűzte hozzá a lengyel EP-képviselő, felidézve: Varsó esetében az EPP az eljárás megindítása mellett szavazott.

Tavaly novemberben az Európai Parlament (EP) többségi frakciói Lengyelországra vonatkozóan megszavazták az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítását előkészítő határozatot, s a procedúrát 2017 végén az Európai Bizottság elindította. Lengyelország ügyében a Polgári Platform EP-frakciójának vezetése úgy döntött, hogy tagjai tartózkodni fognak a szavazáskor, a 22 fős frakcióból mégis 6-an a határozat elfogadására szavaztak, míg Lewandowski tartózkodott a szavazástól.

Jedrzej Bielecki a cikkben rámutat: a PO és a PSL képviselői a német Kereszténydemokrata Unió/Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) tagjai után a legnagyobb csoportot alkotják az EPP-ben.

Kedd délután a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) nevében nyilatkozott a PAP hírügynökségnek Ryszard Czarnecki EP-képviselő, közölve: pártja másnap a Sargentini-jelentés ellen szavaz. "Ebben az értelemben felszólalunk a strasbourgi parlamenti vita során is" – jelezte. A PiS listájáról megválasztott 18 EP-képviselő az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjához tartozik.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.