A Fidesz az Európai Néppárt (EPP) lojális tagja, "ott is akarunk maradni", és azért dolgozunk, hogy meg tudjuk reformálni az EPP-t – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülését követő sajtótájékoztatóján.

A néppárttal kapcsolatban a kormányfő kifejtette: vissza kell találni az alapítók és Helmut Kohl által kijelölt útvonalra, értékekhez, bátorsághoz és karakterhez, hogy a keresztény-konzervatív megközelítésnek is legyen pártja az európai politikában, az ilyen gondolkodású embereknek is legyen képviselete Európában, "mert ma ilyen nincs".

Orbán: a Fidesz meg akarja reformálni az Európai Néppártot

Fotó, címlapi kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor úgy látja, az EPP bajban van, az elmúlt években "elvesztettük a karakterünket, elhagytuk az alapító atyáknak a tanításait, egy olyan európai pártcsalád lettünk, amelynek nincs karaktere, nincs saját akarata, állandóan óvatos és méricskél, és gyakorlatilag úgy ugrálunk, ahogy a szocialisták meg a liberálisok fütyülnek". Szerinte a néppártnak egyetlen célja van, az, hogy "jaj, csak meg ne vádoljanak bennünket az európai sajtóban vagy éppen az európai fórumokon".

A Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel folytatott közelmúltbeli tárgyalásával kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: a határok megvédése nem pártkérdés. Neki közömbös – mondta –, hogy az a kormány, amelyik meg akarja védeni a határokat, tőlünk jobbra vagy balra áll, "egy dolog számít, hogy akarja megvédeni Európa határait, mert azok a mi közös határaink".

Világossá tette: pártösszetételre való tekintet nélkül minden kormánnyal mindig együtt fog működni azért, hogy közösen megvédjék az európai határokat.

"Ennyit érdemes belelátni az olasz és a magyar kormány együttműködésébe" – jegyezte meg.

A Sargentini-jelentésről szóló EP-vitát abszurdnak minősítette Orbán Viktor, úgy érvelve: Magyarországon áprilisban parlamenti választás volt, a magyarok eldöntötték, mi legyen, és a választási kampányban az összes kérdést – köztük például a CEU és a civil szervezetek ügyét – megvitatták. Az EP pedig most arra vállalkozik – folytatta –, hogy a magyar emberek által meghozott döntést felülírja, illetve arra kényszerítse a magyar kormányt, hogy az emberek döntése helyett azt hajtsa végre, amit itt "ránk akarnak erőltetni".

A miniszterelnök szerint egyébként "a kommunista időkben beszéltek velünk úgy, mint ahogy itt néhányan". "Hiába nem a Szovjetunióban, hanem az EP-ben vagyunk", a vitában tapasztalt kioktatás, fenyegetőzés "kommunista tempó".

(MTI)

Sport - 2019. February 4., 06:13
NFL: bajnok a New England
Itthon - 2019. February 22., 16:47
Dobrev Klára vezeti a DK EP-listáját – videó

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csipetke
Becarás! Igencsak kifelé áll a szekér rúdja,de még mindig arról hablatyol,hogy megreformálja az EPP-t.Hááát,önbizalomhiányban nem szenved,az biztos,talán épp ez lesz a veszte.
Zeta
@csipetke: ketesztény konzervatív eszmékre hivatkozva!
Csak az a baj magával a keteszténységgel sincs tisztában.
csipetke
@Zeta: 22:13 Honnan tudná,hogy milyen az igazi keresztény?Az nem csal,nem lop,nem hazudik.Nála ezek közül egy se játszik.De mondogatja,mert olyan marhajól hangzik,hogy ők keresztények.
papa.49
Csutigörény ÁLMODIK A NYOMOROD BAROMARCÚ !!!
Te max. a farkadat teheted át a másik oldaléra, oszt. jónapot !!!
Desischado
Nem normális ez a lény, az biztos. Lehet hogy kirakják a Néppártból, de ő "reformálni" értsd: LOPNI AKAR ONNAN IS!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok