A feltételezett elkövetők mindössze 38 százaléka ellen emeltek vádat, legtöbbjük ellen azonban csak kisebb fegyelmi eljárás indult.

Több mint 3600 gyermeket bántalmaztak szexuálisan katolikus papok Németországban 1946 és 2014 között – írta a Der Spiegel és a Die Zeit című német lap egy független, kiszivárogtatott jelentésre hivatkozva szerdán.

A jelentés szerint

csaknem 70 év alatt 1670 pap 3677 gyermeket bántalmazott. Az áldozatok többsége fiú, több mint felük még nem töltötte be a 13. életévét, amikor bántalmazták.

A jelentés rávilágít arra is, hogy a feltételezett elkövetők mindössze 38 százaléka ellen emeltek vádat, legtöbbjük ellen azonban csak kisebb fegyelmi eljárás indult. Minden hatodik eset feltételezhetően nemi erőszak volt.

A jelentés összeállításában három német egyetem működött közre, 27 német egyházmegye 38 ezer dokumentumát használták fel.

A jelentés készítői szerint a bántalmazottak valós száma vélhetően magasabb a dokumentumban szereplőnél, mivel nem volt hozzáférésük a teljes egyházi archívumhoz.

A vizsgálatot a katolikus egyház rendelte el, és a szeptember 25-i német püspöki konferencián hozták volna nyilvánosságra.

Stephan Ackermann, a nyugat-németországi Trier püspöke, a püspöki konferencia szóvivője közölte:

„Tudatában vagyunk a jelentésben demonstrált szexuális bántalmazások mértékének, megdöbbentünk és szégyelljük magunkat.”

Több mint 3600 gyermeket bántalmaztak katolikus papok Németországban

Közölte: a jelentés célja fényt vetni az egyház sötét oldalára, egyrészt az érintettek miatt, másrészt pedig hogy ez a jövőben ne ismétlődhessen meg.

Ugyanakkor hozzátette: sajnálatos, hogy a jelentést a tervezettnél előbb nyilvánosságra hozták, mivel a teljes dokumentumot még nem látták a püspöki konferencia tagjai. Mint mondta:

az egyház azt tervezte, hogy a jelentés nyilvánosságára hozatalára időzítve segélyvonalat hoz létre a bántalmazottak támogatására.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@Commenter: @Aki Én: ...erről ugathatna a CDU/CSU nevü csuhábabrunzolókat
támogató álkeresztény párt! Csak egyszerűen odahaza is "Kuttenbrunser"-eknek
titulálják a cölibát miatt elferdült un. kath. keresztény lélekkufárokat! Pfujjjj!
human
@Eriksson: @36: Vicces ahogy a liberális oldalnak estek neki, holott ahhoz nekik aztán végkép nincs semmi közük, hogy papok gyerekeket molesztálnak ráadásul szervezetten.
Hasonlít ez arra mikor Ráhelről kiderült, hogy ő sem különb egy migráncsnál, hisz útközben eldobja a szemetet az út szélén. Jól láthatóan kellemetlen belátni, hogy az általatok imádottak, érinthetetlennek vélt emberek, szervezetek is esendőek. Tessék önvizsgálatot tartani, önkritikusnak lenni és nem másokat okolni.
Eriksson
@human: Biztos, hogy nekem szántad ezt a bejegyzést?
De ha így gondolod, írd meg szépen, hol okolok másokat a történtekért, hol pártolom én a papokat, kiket imádok, és mi közöm Orbán Ráhelhez?

Úgy érzem, egy kicsit kötekedés ízű a hsz.
36
@Aki Én: Természetesen, sehol, semmilyen körülmények között nem történhetnek meg ezek az esetek. De bocsánatot kért már a katolikus papok bűneiért, Szent II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc pápa is. Ennek ellenére minden héten előhoznak 70, 80 éves történeteket-egyébként időszakonként mindig ugyanazokat. Legutóbb, 2012-ben volt ilyen cirkusz ha jól emlékszem-. Én akkor, azt sejtem, azért, hogy Benedek pápa lemondjon. Lemondott. Úgy tűnik, most már Ferenc pápa sem jó pedig, kinyalta minden lmbtqxyz seggét, csak hát mostanában már azt mondja ő is, hogy van a férfi és a nő, anya, apa és gyerek. No, ez már nem tetszik liberáliséknak így hát előveszik a klasszikus fegyvert. Emlegessük fel megint a múltat. És a francba az állami hatóságokkal is. Miért nem léptek fel a törvény adta lehetőségeikkel már a kezdetek kezdetén az abúzusok elkövetői ellen???
Az államot miért nem vonják felelősségre???
Ja, mert azt nem lehet, hisz az "mindenható" ugyebár.

Egyébként én, mint gyakorló katolikus ember, már zaklatásnak veszem ezeket a közösségem elleni izgatásokat. Ideje már a zsidóság után, nekünk is felemelni a szavunkat az üldöztetésünk miatt! Mert ez keresztény üldözés!
Aki Én
@36: ,,Egyébként én, mint gyakorló katolikus ember, már zaklatásnak veszem ezeket a közösségem elleni izgatásokat."

Az elmúlt ezer év történései alapján ez elég együgyű reakció.
Azt kétségbe vonni, hogy a szentemberek gyerekeket dugnak... háááát.
36
@Aki Én: Nem vontam kétségbe a visszaélések lehetőségét. Eddig! De most már egyenesen tagadom és nem hiszem el az állításokat! Nagyon erőltetve van ez az egész. A párbeszéd pedig, látom úgy is reménytelen. Akkor inkább legyen a megátalkodottság.

(Néha gondolkodom azon, hogy a katolikus keresztényeknek is ugyanúgy mint a zsidóságnak egy önálló államot kellett volna létrehozniuk. Telepakolva katonákkal fegyverekkel, -atomfegyverrel pláne- és világelső titkosszolgálattal, mint a moszad. És kijelenteni, hogy na most ugassatok!)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.