Csökkent a Florence hurrikán ereje pénteken, a viharzóna az Egyesült Államok belseje felé halad. Észak-Karolinában a hurrikán két emberéletet követelt – derül ki amerikai sajtójelentésekből.

Egyre gyengül, és halad a kontinens belseje felé a Florence hurrikán

A hurrikán 1-es erősségű trópusi viharként, nagyon lassan halad Észak-Karolina állam belseje felé – jelentette pénteken az amerikai Országos Hurrikán Központ.

Ebben az államban eddig több mint kétszáz embert mentettek ki, ők a kötelező evakuálás ellenére is otthonaikban maradtak. Legalább ennyien várnak még arra, hogy kimentsék őket a víz alá került otthonaikból. A mentésben a Nemzeti Gárda négyezer tagja segédkezik.

Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint Észak-és Dél-Karolina part menti településein derékig érő víz hömpölyög az utcákon, az észak-karolinai Atlantic Beachen például az amerikai meteorológiai szolgálat szerint

80 centiméternyi eső esett. E két déli államban eddig általában mindenütt 50-75 centiméternyi csapadék hullott, és várhatóan vasárnapig nem is áll el az eső. Észak-és Dél-Karolinában csaknem hatszázezren maradtak áramszolgáltatás nélkül.

A kötelező kiürítés a keleti parti államokban változatlanul érvényben van, már ahol még el lehet menekülni a vihar ereje elől. Észak-és Dél-Karolinában, Georgiában, Virginiában és Marylandben 1,7 millió embert érint az evakuálás, és a keleti parton most vagy az elkövetkező napokban mintegy tízmilliónyian szenvednek a vihartól.

A vihar ereje ugyan enyhült, ám Florence változatlanul életveszélyes, a szakemberek "katasztrofális" áradásokat jeleznek előre. A szél 150-170 kilométeres sebességgel többméteresre korbácsolja az Atlanti-óceán hullámait.

Roy Cooper, Észak-Karolina kormányzója péntek délután tartott sajtóértekezletén arra figyelmeztetett: Florence egész településeket söpörhet el. "A vihar továbbra is erőteljes lesz, és napokig pusztít még államunkban"

- fogalmazott a kormányzó.

Észak-Karolinában 260 ezer ember várja menedékhelyeken a hurrikán elvonulását, és telnek a menedékhelyek Virginia államban is.

Az Egyesült Államok keleti partvidékén eddig 1100 repülőjáratot töröltek, Georgia, Észak-és Dél-Karolina reptereit lezárták. A Virginiában lévő Reagan repülőtér még fogad és indít járatokat.

Az észak-karolinai Wilmingtonban péntek délután egy édesanya és a kisbabája szörnyet halt, amikor a vihar kicsavarta óriási fa rádőlt a házukra – jelentette be a város rendőrsége. A közlemény hozzátette: a családfőt súlyos sérülésekkel kórházba szállították.

Közben Dél-Karolina kormányzója, Henry McMaster is sajtóértekezletet tartott. Kijelentette: a vihar idején fosztogatókkal szemben a legszigorúbban eljárnak. A kormányzó egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy hidak váltak járhatatlanná, és utakat mosott el az áradat, valamint az áradások mellett földcsuszamlásokra is kell számítani.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.