A házasság és a család alkotmányos megerősítésére buzdított vasárnapi állásfoglalásában a Magyar Polgári Párt (MPP) azon a népszavazáson, amelyet polgári kezdeményezésre október 7-én tartanak Romániában.

Az MTI-hez eljuttatott dokumentumban az MPP leszögezte: a családot az élet legtermészetesebb közösségének, a társadalom legősibb, alapvető elemének tartja, amely önmagában hordja célját és igazolását. "A társadalom sejtjét a férfi és nő házassága révén létrejött család képezi, amely igazodik a teremtés rendjéhez is" – szögezte le az MPP.

"A Magyar Polgári Párt határozottan kiáll a keresztény házasság és a keresztény család fogalma, illetve intézménye mellett, amely egy férfi és egy nő életközösségén alapul, ezért a házasság és a család alkotmányos megerősítését támogatni kell a népszavazáson!" – áll az állásfoglalásban.

Hozzátette: az azonos nemű párok életközössége kívül esik a keresztény házasság és család fogalomkörén, az ilyen esetekben fogalmilag kizárt a házasság, illetve a család megnevezés használata. Az élettársi kapcsolatot külön törvényben kell szabályozni.

Az MPP arra kér minden keresztény magyar embert, hogy október 7-én, hitéhez és az alapértékekhez igazodva, erősítse meg mindezt szavazatával is, a család meghatározásáról szóló népszavazáson – fűzte hozzá a párt állásfoglalásában.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) még nem foglalt állást a népszavazás kérdésében. Porcsalmi Bálint, a szövetség ügyvezető elnöke a Maszol.ro portálnak adott interjúban kijelentette: a család meghatározásához kapcsolódó alkotmánymódosítás jogi értelemben fölösleges és értelmetlen, társadalmi szempontból kirekesztő, politikai szempontból pedig káros és hamis, ezért nem fog részt venni ezen.

Romániában állampolgári kezdeményezésre tartanak népszavazást október 7-én, melynek tétje, hogy az alkotmány "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként" határozza meg a családot, megakadályozva ezáltal, hogy Romániában törvényt hozzanak az azonos neműek házasságáról.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A magyar alaptákolmányba bekerült a család fogalma (mármint amit a kormány gondol erről), azonban az Európai Unió sem ezt, sem a keresztény gyökerekre való hivatkozást nem volt hajlandó kötelező elemként kiterjeszteni az uniós tagállamokra. Akkor sem, ha ma nincs olyan tagja a magyar kormánynak, amelyik képes lenne bármely témában megszólalni úgy, hogy abban a megszólalásban ne szerepelne legalább egy esetben a migránsozás és a keresztény gyökerek. Lassan biztos vagyok abban, hogy ez a folyamatos kapaszkodás a gyökerekbe valójában azt jelenti, hogy ők aztán nem zsidók és nem muszlimok. Ezért kell folyamatosan emelgetni a kereszténység zászlaját ott és akkor is, ahol és amikor annak semmi keresnivalója nem lenne. Az „Anya, apa, gyerekek” néven futó kezdeményezés, program, vagy a fene tudja, micsoda nem kis célt tűzött maga elé. Miután az európai közösség nem volt hajlandó elfogadni az egyház által erőltetett család-meghatározást, az egyház önállósította magát. Nem értem és elfogadni sem vagyok hajlandó, hogy miért is nekik kellene megmondaniuk, hogy mit takar a család fogalma. Az egyháznak nem éppen az elfogadást kellene hirdetnie a kirekesztéssel szemben? Mert szerintem de. A másik ember feletti ítélkezés különösen visszásnak tűnik éppen az egyház részéről, ahol köztudottan meglehetősen elterjedt a homoszexualitás. Nem értem, miért és honnan veszik a jogot arra, hogy megszabják más emberek életmódját, ítéletet mondjanak mások felett.
Nessy
"Apa, anya, gyermek" igazodik a teremtés rendjéhez.
Rendben, csak időközben pár ezer év eltelt, és ma már van lombik program, mesterséges megtermékenyítés. Biológiai szülő, nevelő szülő, mozaik család. Hiszen egyre több a válás. Tény, hogy egyik evangélium sem említi egyiket sem! Mint ahogy nem tesz említést az űrkutatásról, a globális felmelegedésről, a mesterséges intelligenciáról, a kegyes halálról sem.
Aranyos, amikor a katolikus egyház tart előadást a családról, a gyermek nevelésről, miközben cölibátusban élnek!
Macskaszem
@Eladott Ország: Onnan veszik a jogot, hogy ők csak simán gyökerek, keresztény jelző nélkül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.