A német és az osztrák kormány támogatja az Európai Bizottság javaslatait az Európai Unió (EU) külső határának védelméről – jelezte Angela Merkel német és Sebastian Kurz osztrák kancellár a jövő heti EU-csúcsról vasárnap Berlinben folytatott megbeszélésük előtt.

Angela Merkel sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy kormánya egyetért az osztrák soros EU-elnökséggel abban, hogy "súlyponti" kérdés a külső határ védelme.

Merkel és Kurz támogatják az uniós határvédelmi elképzeléseket

Angela Merkel német és Sebastian Kurz osztrák kancellár kezet fog a berlini kancellári hivatalban tartott sajtótájékoztatójuk után 2018. szeptember 16-án.

Fotó, címlapi kép: MTI/EPA/Omer Messinger

Jean-Claude Juncker, a brüsszeli bizottság elnöke a határvédelemről "előremutató" javaslatokat tett, amelyeket "kimondottan üdvözlök" – tette hozzá a német kancellár.

A migrációval kapcsolatban az EU és Afrika együttműködésére is hangsúlyt kell helyezni, és a szerdán kezdődő kétnapos informális EU-csúcson akár a "munkamegosztásról" is lehet tárgyalni, "hiszen Afrikának 53 országa van, és nem tud mindenki mindegyikkel foglalkozni" – mondta a német kancellár.

Mint mondta, az informális csúcs – amelynek másik kiemelt témája a brit EU-tagság megszüntetése (Brexit) – "nagyon hasznos formátum", mert tovább lehet szélesíteni a migrációról folytatott diskurzust. Rámutatott, hogy az EU-s kormány-, illetve államfőket összefogó Európai Tanács salzburgi tanácskozásán nem döntéseket hoznak, hanem "eszmecserét" folytatnak majd.

Sebastian Kurz hangsúlyozta, hogy Ausztria már régóta sürgeti mindazt, amit Jean-Claude Juncker javasolt, "jelesül a Frontex megerősítését, méghozzá nem majd valamikor, hanem már 2020-ban, és mandátuma kiterjesztését is, hogy együttműködhessen tranzitországokkal".

Ezt az együttműködést azzal a céllal kell folytatni, hogy a Földközi-tengeren az EU-ba tartó migrációs útvonalon "ne is induljanak el a hajók", és így az embercsempészek "ne sodorjanak veszélybe embereket és ne keressenek még több pénzt" – fejtette ki az osztrák kancellár.

Elmondta, hogy az osztrák soros elnökség az Afrikai Unió vezetőjével, Paul Kagame ruandai elnökkel EU-Afrika csúcstalálkozót szervez decemberre. Kiemelte, hogy nem csak a migráció témáját állítják középpontba, hanem a gazdasági együttműködés és az innováció ügyét is.

(MTI)

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
kénytelen vagyok ide rakni, mert a beküldést a cenzor - miközben ettől a retardált barom durbincs:-tól minden ócska uszítást beenged - letiltotta:

https://magyarugyved.blog.hu/2018/09/16/orban...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
durbincs
@1magyar: csak 1 labanc, jó nagy fülekkel ? Zente Feri ha még élne jól ellátná a koma baját ?
durbincs
@RonaGyuri: meg a maga fülét is ? jól leostorozná ?
RonaGyuri
@durbincs: szokás szerint nagy barom vagy! =))
durbincs
@RonaGyuri: azt szaladhatna, a Zente Ferink meg pattogtathatná az ostorra a talpa alá ?valót?
Táncolj Labanc ?@RonaGyuri:
RonaGyuri
@durbincs: mi van bunkó; irigykedsz Viktorra, hogy Putyinnak oboázhat, te meg itthon eszed a kefét??? =))
durbincs
@RonaGyuri: magát ostorozni remek dolog @RonaGyuri: ? csak így tovabb maga :demencia ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.