Elutasította az Európai Unió Tanácsának jogi szolgálata Hans-Christian Strache osztrák alkancellár kezdeményezését, hogy foglaljon állást az Európai Parlament által a múlt héten elfogadott, a magyarországi jogállamiság helyzetével foglalkozó Sargentini-jelentés érvényességével kapcsolatban.

Az Európai Unió Tanácsának jogi szolgálata elutasította az osztrák alkancellár kezdeményezését

A jogi szolgálat erről szóló állásfoglalását, amelyet eljuttattak az EU soros, osztrák elnökségéhez, az APA osztrák hírügynökség ismertette hétfőn.

"Nem képezi részét az Európai Unió Tanácsa gyakorlatának, hogy – amennyiben a testület elé terjesztenék az ügyet – más intézmények eljárásait vizsgálja abból a szempontból, hogy betartották-e saját eljárási szabályaikat" – idézte az APA a jogi szolgálat közleményét, amelyben leszögezték azt is: nem fér kétség ahhoz, hogy az Európai Parlamentnek joga van javasolni az uniós szerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítását. Nem tartozik az Európai Unió Tanácsára annak vizsgálata, hogy az EP miként döntött így – fogalmazott az APA szerint a jogi szolgálat.

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, aki az osztrák kormánykoalíció kisebbik pártjának, az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) a vezetője is – vasárnap ismételten megkérdőjelezte Sargentini-jelentés érvényességét, ezért arra kérte Karin Kneissl külügyminisztert, hogy kérje ki az Európai Unió Tanácsa jogi szolgálatának véleményét.

A 7. cikk szerinti eljárás további menetéről hétfőn az Európai Bizottság egyik szóvivője az APA szerint azt mondta, az Európai Unió Tanácsa majd csak akkor foglalkozik Magyarország ügyével, ha megkapja az Európai Parlament elnökének, Antonio Tajaninak erre vonatkozó levelét. Ez eddig nem történt meg – tette hozzá.

A Magyarország ellen az uniós szerződés 7. cikke szerinti eljárást elindító döntést szerdán 448 EP-képviselő támogatta, 197 ellenezte, 48 képviselő tartózkodott. Az uniós szerződések értelmében az összes EP-képviselő többsége mellett a leadott szavazatok kétharmadára van szükség az indítvány elfogadásához, az EP jogértelmezése szerint viszont csak az igen és a nem szavazatok számítanak leadott szavazatnak, a tartózkodás nem. Ha a tartózkodást leadott szavazatnak tekintik, akkor 448 igen, 197 nem és 48 tartózkodás mellett az EP nem tudja elfogadni a jelentést, a tartózkodások nélkül viszont igen.

Az uniós szerződés értelmében – ha a parlament elfogadta a határozatot – az eljárás következő szakaszában az uniós tanácsnak kell foglalkoznia a kérdéssel, és meg kell állapítania, hogy valóban fennáll-e Magyarországon az uniós alapértékek súlyos megsértésének világos veszélye. Ehhez négyötödös többségre lenne szükség a tagállamok kormányait tömörítő testületben. Ezt megelőzően az érintett államot mindenképpen meghallgatják az ügyben, és ajánlásokat is megfogalmazhatnak számára.

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Pálinkás Pál: Ugye,hogy úgy számol a veröce is mint a sihkari? Pali! Szerinted ezek nem hármas ikrek a shikari-veröce+ a kripton?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
A jogállamiságot nem lehet durva jogsértések útján megvédeni!
Ha a tartózkodást leadott szavazatnak tekintik – ahogy az EP jogszabálya rendelkezik -, akkor 448 igen, 197 nem és 48 tartózkodás mellett az EP nem tudja elfogadni a jelentést. – a jogi bizottság bűvészkedik.
Pálinkás Pál
@verőce21: Mint ahogy a koszos cigány itthon a választási törvénnyel...itthon rendben van,kinn törvénytelen???érdekes felfogásod van...Remélem ezek után az EP is tanul a csúti trágyadombtól,és gyorsan alkot egy visszamenőleges törvényt a tartózkodó szavazatokra!! Tudod,olyat amit ti szoktatok!!! Személyre szabottat!! Höröghettek amit akartok ..a lengyel-magyar-olasz tengely nem tényező az unióban...mindhárom ország csak púp a hátukon!!!ha sokat pattog a mangalica,jól kivágják, ahogy szerintem a néppártből is!!!
szaboria1
@Pálinkás Pál: Sajnos a híreinkben elfelejtik úgy tájékoztatni az embereket, hogy az EU szavazásoknál már kezdetektől nem számolják bele a tartózkodó szavazatokat. Szerintem sincs értelme a tartózkodó szavazatnak. El kell tudni dönteni egy képviselőnek igen vagy nem közül választ.
verőce21
@Pálinkás Pál: (05:04) A Lisszaboni szerződés kimondja, hogy ilyen súlyú ügyben minősített többségre van szükség! Ez pedig azt jelenti, az összes leadott szavazat kétharmada kell az érvényességhez, beleértve a tartózkodásokat is.
Ami most történik, az azt bizonyítja be, hogy a hetedik cikkely szerinti eljárást nem valamelyik magyar intézménnyel szemben, hanem az Európai Parlament ellen kellene elindítani.
Pálinkás Pál
@verőce21: Nemnem,,,,a Lisszaboni szerződés csak azt határozza meg hogy minősített többség kell...,arról olvastál benne hogy a szavazatokat hogyan kell számolni? ismerős a helyzet??? orbán óta nálunk is érdekesen számolják a szavazatokat,az nem csípi a szemedet??
magánvéleményem csak..hogy a tartózkodó szavazatnak semmi értelme...azt a gyáva szarok miatt találták ki annak idején...jelen esetben én igennel szavaztam volna,annak ellenére hogy a migránskérdésben orbán nagyon lágy politikát folytat...,de az csak egy tétel a 12-ből!!!
verőce21
@Pálinkás Pál: Szerencsére téged nem kérdeztek, egyik pontról sem.
"...a Lisszaboni szerződés kimondja, hogy ilyen súlyú ügyben minősített többségre van szükség, valamint az összes leadott szavazat kétharmada kell az eljárás megindításához."
verőce21
Jól nézünk ki az Unióban, ha majd senki által meg nem választott gittegyletek, jöttment "jogi szolgálatok" f.ngják a passzát szelet.
Azt persze nem kívánhatja a világ, hogy valaki oly módon intézze el a konfliktusokat, ahogyan az EP szeretné. Tehát miután farba rúgták, engedelmesen odakullogjon a farbarúgást követő szíves invitálásra, és megint odatartsa a farát, hogy mégegyszer rúgjanak bele. Mert ennek az elitista, politikai életnek ez a technikája.
Eladott Ország
Az osztrák alkancellár Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) vezetője is beállt udvari bolondnak a felséges európai udvarba. Veszélyben elqurbán főbohóc pozíciója.
uploads.disquscdn.com/images/5d40fa68f4fe7d9c616c6ecb36acb69e0f7c124e535f6e2680e83612448892dd.jpg?w=320&h=646&w=600&h=487&w=600&h=487
kereső
@verőce21: 12:34, húúú,kishenceg.Máma már ne igyál többet.Itt,ebben a körben akarod eladni az ótvar,hülye dumát-,hogy egy testület mellett -annak működését segiteni hivatott szolgálatnak,vagy akárminek nevezzük- választottnak!!! kellenne lennie? Még majd azt is felvethetnéd,Hogy az Európai Únió Tanácsát se!!! választotta senki.
És nem ez a senki által meg nem választott fújja a passzát szelet-hanem Európa Parlamentje.
Nem a szakszolgálat döntööt,hanem az EP- akmelynek a döntését ennek a szakszolgálatnak SEMMI JOGA!! megkérdéjőleznei,sőt arra sincs joga,hoga,hogy feltegye a kérdést-miért döntött igy az EP.
Más: kéretik nem összekeverni a szavazást-és a szavazat számlálás szabályait. Mert ha abból indulok ki,hogy a fidesznek a szavazáson nem lett nemhogy kétharmada,hanem többsége sem, és a kétharmad a szavazatszámlálás módjának és az abból számitott eredménynek köszönhető, akkor a fidesz 2014-ben,2018-ban csalással jutott hatalomra.
Pálinkás Pál
@verőce21: És ezzel mia bajod...mivel a tartózkodás nem számít leadott szavazatnak!!!
Halkan kérdezném meg...itthon ti 2,8 millió szavazattal a közel 9 millióból hogy csináltatok 2/3-ot??,
csak úgy....
@Pálinkás Pál: Ugye,hogy úgy számol a veröce is mint a sihkari? Pali! Szerinted ezek nem hármas ikrek a shikari-veröce+ a kripton?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.