Az Emmanuel Macron francia elnökké választása óta legnagyobb franciaországi politikai botrányt kavaró, úgynevezett Benalla-ügy főszereplője szerdai parlamenti meghallgatásán cáfolta, hogy a francia elnök testőre volt.

"Előfordult, hogy velem volt a fegyverem, amikor az elnököt kísértem" – a francia elnök elbocsátott munkatársa ugyanakkor tagadja, hogy Macron testőre volt

Emmanuel Macron francia államfő. (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Júliusban hozta nyilvánosságra a Le Monde című napilap, hogy Alexandre Benalla – akit akkor a francia sajtó Emmanuel Macron biztonsági főnökeként azonosított –, rendőrségi rohamsisakban a földre tepert egy nőt és bántalmazott egy férfit egy májusi diáktüntetésen.

A francia elnöki hivatal több magas rangú alkalmazottját kénytelen volt az ügy miatt elbocsátani, a belügyminiszternek pedig parlamenti vizsgálóbizottságok előtt kellett számot adnia az esetről.

Soha nem voltam Emmanuel Macron testőre

- mondta a szenátusi vizsgálóbizottság előtti több mint kétórás meghallgatásán a 27 éves férfi, akit az incidens nyilvánosságra kerülése után elbocsátottak az elnöki hivatalból, az ügyészség pedig csoportosan elkövetett erőszak gyanújával indított ellene eljárást.

A szenátusi meghallgatásnak nem a tüntetésen történtek, hanem Benallának az elnöki hivatalban betöltött szerepe volt a téma.

A szenátorok arra keresték a választ, hogy a férfinak – aki Emmanuel Macron hivatalos megjelenésein rendszeresen az elnök mellett volt látható –, feladatai között szerepelt-e az államfő személyi biztosítása és volt-e engedélye fegyvert viselni.

A szenátus álláspontja szerint a Benalla-ügy az állam működési zavaraira világít rá: az államfő biztosítását ugyanis kizárólag a rendőrség és a csendőrség elitalakulatai végezhetik.

Alexandre Benalla a francia televíziók és rádiók által élőben közvetített meghallgatásán a szentárok előtt elmondta: ő "sem rendőr, sem testőr nem volt a köztársasági elnök" mellett, aki egyszerű munkatársként foglalkoztatta.

"Azaz a legalacsonyabb szinten, ami egy elnöki kabinetben létezhet" – hangsúlyozta Benalla. Elmondása szerint a köztársasági elnök belföldi hivatalos és magánjellegű látogatásainak, az Elysée-palotában rendezett eseményeknek, valamint a biztonsági szolgálatok koordinálásnak szervezésében vett részt.

Ez nem jelenti azt, hogy a biztonsági szolgálat vezetője voltam, hanem értekezleteket vezettem, nem operatív feladatom, hanem adminisztratív munkám volt

- tette hozzá. Megerősítette, hogy van fegyverviselési engedélye, de nem az elnök, hanem saját maga biztosítására.

Előfordult, hogy velem volt a fegyverem, amikor az elnököt kísértem

- ismerte el ugyanakkor.

Emmanuel Macron volt munkatársának parlamenti meghallgatása belpolitikai feszültséget okozott, miután a hatalmi ágak szétválasztásának elvére hivatkozva Nicole Belloubet igazságügyi miniszter úgy vélte, hogy a parlamenti bizottság nem veszélyeztetheti a jelenleg folyó nyomozást. Véleménye szerint az ellenzéki többségű szenátus politikai célokra kívánja felhasználni a Benalla-ügyet.

Jean-Pierre Sueur, a szenátusi vizsgálóbizottság szocialista jelentéstevője viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a testületet az ügynek az igazságszolgáltatástól független része, mégpedig az állam működésére vonatkozó részletek érdeklik.

Christophe Castaner, a kormányzó Köztársaság lendületben vezetője arra figyelmezette a vizsgálóbizottságot, hogy hiába próbálkozik az ügy kapcsán az államfő megbuktatásával, miután az ellentétes a francia alkotmánnyal.

L'Obs című baloldali hetilap értesülése szerint az ügy miatt a nyáron a tetszési mutatója mélypontjára jutott köztársasági elnök kedden személyesen telefonált Gérard Larcher-nak, a szenátus jobboldali elnökének, hogy megkérje az intézményi egyensúlyok szavatolására.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
..kerülgetik mint a liba a forró kását...pedig az ilyen mentegetőzés felér egy beismeréssel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.